Окупанти розстріляли українських військовополонених під Кліщіївкою — ОГП
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти розстріляли українських військовополонених під Кліщіївкою — ОГП

Офіс Генерального прокурора
Військовий

За фактом вбивства військовими РФ українських бранців Донецька обласна прокуратура 9 лютого відкрила кримінальне провадження.

Російські солдати розстріляли українських військовополонених

Російські окупанти розстріляли українських військовополонених біля Кліщіївки у Донецькій області. За цим фактом розпочато розслідування.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Як повідомляється, 9 лютого 2024 року у медіа було поширено відео розстрілу українських захисників представниками Збройних сил РФ під час захоплення позицій українських військ поблизу села Кліщіївка Бахмутського району.

На відео з ворожого дрону зафіксовано, що, ймовірно, командир одного з підрозділів армії держави-агресорки під час штурму окопів ЗСУ віддає наказ не брати противника в полон.

Під час наступу на позиції російські окупанти розстріляли одного беззбройного полоненого, який виходив до них з піднятими руками. І вбили другого, кинувши гранату в бліндаж.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин, – наголосили в Офісі генпрокурора.

Інші випадки розстрілу українських військовополонених

Зазначимо, що це черговий випадок грубого порушення країною-агресоркою міжнародного гуманітарного права щодо поводження з військовополоненими.

Оскільки вже не вперше траплялися випадки страти українських військовополонених російськими загарбниками.

Так, у грудні 2023 року у мережі зʼявилося відео розстрілу російськими військовослужбовцями українських воїнів, які здавалися в полон.

Також російські окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області.

Окрім того, зафіксовано використання українських військовополонених у якості "живого щита" на лінії зіткнення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?