Омбудсмен Лубінець закликає українців в окупації брати паспорти РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Омбудсмен Лубінець закликає українців в окупації брати паспорти РФ

Омбудсмен Лубінець закликає українців в окупації брати паспорти РФ
Джерело:  online.ua

За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, він радить громадянам України на окупованих територіях все-таки брати паспорти РФ, адже це питання виживання, або ж будь-яким із можливих способів залишити окуповану територію.

Джерело: "Єдині новини"

Чому омбудсмен радить українцям в окупації брати паспорти РФ

Насправді я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, яких РФ буде тримати в полоні, в ув'язненні на своїй території або на тимчасово окупованій території України… Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки для себе прийняти рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском.

За словами Дмитра Лубінця, у цивільного населення на окупованих територіях не залишається іншого виходу, окрім як взяти паспорти РФ та чекати, поки ЗСУ не звільнять території.

Влада України створить закон для розв'язання цієї проблеми

Омбудсмен також підтвердив, що наразі депутати уже працюють над створенням відповідного закону, який дасть можливість швидко відмовитись від паспорта країни-агресорки після деокупації захоплених ворогом регіонів.

Він також звернув увагу на те, що офіційний Київ не розцінює російський паспорт "як елемент скоєння злочину нашими громадянами".

У нас лунали такі заяви, що будь-хто, хто взяв російський паспорт на тимчасово окупованій території, ми повинні до нього застосувати якісь важелі впливу, можливо, навіть кримінального характеру. Я категорично проти цього. Наші громадяни це роблять задля того, щоб вижити. Інша справа, хто бере в цьому участь безпосередньо, організовує цей процес, - зазначив Лубінець.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?