ООН не хоче коментувати розформування місії щодо Оленівки — Омбудсман Лубінець
Категорія
Україна
Дата публікації

ООН не хоче коментувати розформування місії щодо Оленівки — Омбудсман Лубінець

ООН не хоче коментувати розформування місії щодо Оленівки — Омбудсман Лубінець
Джерело:  online.ua

Як повідомляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, Організація об'єднаних націй навіть не хоче пояснити Україні та міжнародній спільноті, чому насправді вирішила розформувати місію зі встановлення фактів вбивства військових в Оленівці.

Джерело: Дмитро Лубінець

ООН розформувала місію щодо Оленівки: що відомо

4 серпня в Центрі захисту прав дитини пройшла зустріч Омбудсмана Дмитра Лубінця з групою представників медіа Латинської Америки, серед яких журналісти з Аргентини, Бразилії, Мексики, Уругваю, Чилі та Колумбії.

У рамках зустрічі пройшов показ документального фільму “Понівечене дитинство” іспанською мовою від команди online.ua про примусову депортацію та викрадення українських дітей до Росії.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вирішив прокоментувати скандальне рішення ООН щодо розформування місії зі встановлення фактів вбивства військових в Оленівці.

Про закриття місії в Оленівці заявив радник Антоніо Гутерреша на прес конференції. На пряме запитання журналістів: “Ви це зробили, тому що росіяни не надали доступ?” Відповідь була така, дуже проста: "Ми цього не коментуємо".

Як в ООН пояснюють своє рішення

5 січня 2023 року офіційно стало відомо, що генсек ООН Антоніу Гутерріш розпустив місію зі встановлення фактів удару по колонії в окупованій Оленівці Донецької області.

За попередніми даними, під час удару 29 липня там загинуло понад 50 українських військовополонених. Офіційний Київ називає це масовим вбивством з боку РФ і вимагала розслідування.

Однак представники ООН відмовляються виконувати свої безпосередні обов'язки, оскільки, мовляв, "не відчули" "достатніх умов" для розгортання місії.

Основна причина – це гарантії безпеки. У нас була політична угода. Але для такої складної, делікатної та небезпечної місії, подивімось правді в очі, що таке зона активних бойових дій. Нам потрібні чіткі гарантії безпеки та доступу з обох сторін, і ми не відчували, що отримали їх, - заявили в ООН.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?