ООН попередила про наближення глобальної водної кризи
Категорія
Світ
Дата публікації

ООН попередила про наближення глобальної водної кризи

ООН попередила про наближення глобальної водної кризи
Джерело:  online.ua

Більшість країн погано підготовлені до того, щоб впоратися з тим, що Організація Об'єднаних Націй назвала «грядущою» глобальною водною кризою, викликаною зміною клімату і зростанням населення. Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) заявила в своєму новому звіті, опублікованому у вівторок, що через глобальне потепління почастішали повені, посухи та інші пов'язані з водою стихійні лиха.

Джерело:  The Washington Post

У той же час, за даними ООН, зростання населення і виснаження ресурсів по всьому світу привели до збільшення браку води в багатьох регіонах. Потрібно усвідомити, що насувається водна криза, - сказав Генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

2 мільярди людей живуть в країнах, що зазнають нестачі води

В даний час більше 2 мільярдів людей живуть в «країнах, що зазнають нестачі води», де немає доступу до безпечної питної води та санітарії. Такі дані звіту «Стан кліматичного обслуговування на 2021 рік: вода».

ВМО також вказала на масштабні повені в цьому році в Японії, Китаї, Пакистані та Європі як свідчення зростаючого числа небезпек, пов'язаних з водою.

«Не тільки в країнах, що розвиваються повені призвели до серйозних порушень. Катастрофічна повінь в Європі теж призвела до загибелі сотень людей і серйозного збитку», - сказав Талаас.

 Необхідні інвестиції в системи раннього попередження посухи

У звіті вказується, що з 2000 року кількість стихійних лих, пов'язаних з повенями, збільшилася на 134 відсотка, і вони викликали найбільший збиток і людські жертви в країнах Азії. За той же період кількість лих, пов'язаних з посухою, збільшилася на 29 відсотків, при цьому більшість смертельних випадків сталося в Африці. В інших місцях екстремальні погодні явища, такі як шторми і зсуви, призвели до незліченним економічних втрат.

ВМО та інші агентства заявили, що необхідні «термінові дії» для збільшення стійких інвестицій в системи раннього попередження посухи і повені, поліпшення управління водними ресурсами та інтеграції політики в галузі водних ресурсів та клімату.

«Час не на нашому боці», - сказав Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?