ООН пропонує Путіну розблокувати "зернову угоду" в обмін на вигідні умови для банку РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

ООН пропонує Путіну розблокувати "зернову угоду" в обмін на вигідні умови для банку РФ

ООН пропонує Путіну розблокувати "зернову угоду" в обмін на вигідні умови для банку РФ
Джерело:  online.ua

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш написав президенту Росії Володимиру Путіну, у якому пропонує розблокувати "зернову угоду" в обмін на вигідні умови для "Россельхозбанку".

Джерело: Reuters

Генсек ООН запропонував повернути російський банк до SWIFT 

Гутерріш запропонував повернути підключення до міжнародної платіжної системи SWIFT до дочірньої компанії російського аграрного банку «Россельхозбанк».

Це є ключовою вимогою Москви. Як відомо, ЄС відключив цей банк від SWIFT у червні 2022 року через вторгнення Росії в Україну.

У травні представник ЄС заявив, що ЄС не розглядає можливість відновлення SWIFT для російських банків.

Проте ЄС розглядає можливість підключення до SWIFT дочірньої компанії "Россельхозбанку", щоб дозволити здійснювати операції із зерном і добривами.

Гутерріш запропонував Путіну, щоб Росія дозволила продовжити чорноморську зернову угоду протягом кількох місяців, даючи ЄС час підключити дочірню компанію Россільгоспбанку до SWIFT, - повідомили Reuters два джерела.

Листа підтвердив речник ООН Стефан Дюжаррік.

Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові транзакції через Російський сільськогосподарський банк, що викликає серйозне занепокоєння з боку Російської Федерації, і водночас забезпечити продовження потоку українського зерна через Чорне море, - сказав він.

Що відомо про зернову угоду

У липні 2022 року ООН та Туреччина виступили посередниками для створення Чорноморської зернової ініціативи, уклавши окремі угоди з Росією та Україною.

Метою ініціативи є пом’якшення глобальної продовольчої кризи, яка погіршилася через вторгнення РФ та блокаду українських портів.

Щоб переконати Росію погодитися на чорноморську угоду, одночасно було укладено трирічний меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким представники ООН погодилися допомогти Росії експортувати продовольство та добрива на зовнішні ринки.

Зернова угода закінчується 17 липня. Нещодавно у РФ заявили, що не бачать «підстав для подальшого продовження» угоди.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?