ООН виступила з нищівними звинуваченнями проти Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

ООН виступила з нищівними звинуваченнями проти Росії

ООН виступила з нищівними звинуваченнями проти Росії
Джерело:  online.ua

Представники моніторингової місії ООН з прав людини в Україні звинуватили російський режим про катування політв’язнів, заарештованих на території окупованого Криму.

Джерело: звіт щодо ситуації з дотриманням прав людини в Україні

У документації фахівців говориться про катування, яких зазнав позаштатний репортер “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода” Владислав Єсипенко - його затримали російські спецслужби на півострові 10 березня.

Під час огляду машини, в якій той знаходився з пізніше затриманою мешканкою Алушти Єлизаветою Павленко, було нібито виявлено саморобну вибухівку.

Силовики російської ФСБ катували журналіста електричним струмом, регулярно побивали та піддавали сексуальному насильству у підвалі неідентифікованої будівлі. Під цим тиском його змусили зізнатися у співпраці зі спецслужбами Києва.

“Співробітники ФСБ запросили знімальну групу російського державного телебачення, щоб записати його змушене зізнання для публічної трансляції. ФСБ також відмовляла потерпілому в доступі до приватних адвокатів протягом 28 днів після затримання”, - заявили в ООН.

Також звіт згадує випадки щодо обмеження свободи думок та вираження поглядів, які влаштував російський режим Володимира Путіна на території Криму в цілому.

“20 квітня 2021 року суд у Криму оштрафував Бекіра Мамутова, головного редактора кримськотатарської газети “Кірім” і члена Меджлісу, через публікацію в його газеті доповіді Генерального секретаря ООН 2020 року про ситуацію в галузі прав людини у Криму. На думку чиновників Роскомнадзору, пан Мамутов порушив Кодекс Російської Федерації про адміністративні правопорушення тим, що згадав у публікації “Меджліс” без примітки, що його діяльність заборонена в Російській Федерації”, - наголосили представники місії.

Окупація Криму

Російське вторгнення на півострів почалося у лютому-березні 2014 року. З часу взяття його під контроль Кремля населення потерпає від різноманітних репресій, спрямованих проти свободи слова чи свободи віросповідання.

Вкрай резонансними інцидентами стали кримінальні справи проти кримськотатарського населення, а також безчисленні арешти різних людей під приводами тероризму.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?