Оператор ГТС узгодить з Угорщиною гарантовані потужності для імпорту газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Оператор ГТС узгодить з Угорщиною гарантовані потужності для імпорту газу

Оператор ГТС узгодить з Угорщиною гарантовані потужності для імпорту газу
Джерело:  online.ua

Команда "Оператора ГТС України" (ОГТСУ) працює над створенням гарантованих потужностей для імпорту газу з Угорщини. У 2021 році ця країна забезпечила населення нашої країни паливом на 90%.

Джерело: Facebook  ОГТСУ

ОГТСУ потенційно планує відкрити доступ до LNG-терміналу Adria на хорватському острові Крк. У відомстві додали, що такий високий відсоток імпорту забезпечило крім іншого те, що навіть після зупинки фізичного транзиту, постачання продовжилося і лише минулого місяця імпорт з Угорщини становив 37 млн куб. м.

Нагадаємо, минулого місяця українські економісти зафіксували суттєве скорочення постачання цього палива у порівнянні з вересневими показниками. Йдеться про скорочення на 77%. У жовтні лідером-імпортером для України стала Словаччина, яка на 75% забезпечила українські газотранспортні системи (ГТС). Йдеться про 115,9 млн куб. м. Імпорт з Польщі скоротився до 1,8 млн куб. м.

Вплив від реалізації проєкту «Північний потік-2» на енергобезпеку ЄС

Нагадаємо, нещодавно генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон окреслив вплив від реалізації проєкту «Північний потік-2», який суттєво вдарив по економіці України, на європейську енергобезпеку.

«Північний потік-2» не переслідує комерційну мету; не підвищує енергобезпеку; не виступає, як надійний партнер Європи. З огляду на це, ми розглядаємо проєкт «Північний потік-2» як невід’ємну частину агресії Російської Федерації проти України, яка розпочалася 2014 року», - вважає він.

Громадяни України найбільше бояться коронавірусу та енергозалежності

Цікаво, що за результатами нещодавнього опитування Фонду "Демократичні ініціативи", громадяни України найбільше бояться коронавірусу, зміни клімату і енергозалежності. Дослідники поставили перед опитуваними питання "Які виклики можуть постати перед Україною у наступні 30 років?"

Експерти Фонду припускають, що громадяни спиралися на доволі болісний економічний досвід попередніх років. Левова частка респондентів віком 40+ пам’ятають непрості 90-ті роки і те, що тоді звичним явищем було не лише мало не щоденне вимкнення електроенергії, але й загроза призупинення постачання газу. Росія реалізувала ці побоювання у 2009 році, а з початком війни Кремль неодноразово влаштовував енергетичну блокаду Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?