ОПУ назвав 3 моделі спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

ОПУ назвав 3 моделі спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

ОПУ назвав 3 моделі спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ
Джерело:  online.ua

Заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов офіційно підтвердив, що команда Володимира Зеленського разом із міжнародними партнерами напрацювала три моделі заснування й роботи спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії.

Джерело: Фейсбук-сторінка Андрія Смиронова

Наразі є 3 моделі спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

За словами представника ОПУ, перша модель, яку наразі розглядають, – створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН із ухваленням відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Другий сценарій – створення трибуналу на основі багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу.

Третій варіант – це створення спеціального трибуналу як суду, що працюватиме на основі українського права та української юрисдикції, із залученням міжнародного елементу для його побудови і діяльності (міжнародні судді та прокурори, місцеперебування в Європі, міжнародна підтримка).

Чим відрізнаяються між собою моделі спецтрибуналу

Андрій Смирнов звертає увагу на те, що перші дві моделі є прийнятними і дійсно продемонструють готовність міжнародної спільноти до важкого юридичного удару по конкретним злочинцям.

Третій, гібридний варіант, містить ризики звуження юридичної оцінки триваючої агресії до рівня "міждержавного конфлікту, – зазначає представник ОПУ.

Окрім того, Смирной закликає до створення "територіально максимально широкого міжнародного інституту відповідальності за агресію з максимальним рівнем легітимності й визнання".

Саме так ми знімемо всі інші спірні питання, зокрема й персональних і функціональних імунітетів посадових осіб країни-агресора, – наголосив заступник очільника ОПУ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?