Оранжерея Ботсаду Гришка опинилася під загрозою — допомогти може кожний українець
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Оранжерея Ботсаду Гришка опинилася під загрозою — допомогти може кожний українець

Оранжерея Ботсаду Гришка опинилася під загрозою — допомогти може кожний українець
Джерело:  online.ua

Тропічні оранжереї Національного ботанічного саду імені М. Гришка у Києві опинилися під загрозою зникнення на тлі регулярний атак Росії на інфраструктуру України. Унікальна колекція рослин потерпає від холоду, а для опалення оранжерей не вистачає коштів. У цій непростій ситуації буде важливою допомога кожного небайдужого українця.

Джерело:  Новини.LIVE

Оранжерея Ботсаду Гришка опинилася на межі зникнення

З першими серйозними проблемами Ботсад Гришка зіткнувся ще на початку війни, адже він залишився без прибутку від продажу квитків.

Відповідно усім працівникам суттєво зрізали зарплатню, яка й до вторгнення Росії була доволі скромною.

Мало хто з відвідувачів над цим замислюється, але насправді ми суто наукова установа. Ботанічний сад — це науковий підрозділ Національної академії наук і, відповідно, фінансується з державного бюджету. Але цього фінансування недостатньо, тому прибуток від квитків був для нас дуже суттєвим джерелом надходжень. Те, що ми його втратили, дуже сильно позначилося на нашому бюджеті, — пояснює старший науковий співробітник відділу тропічних рослин, доктор біологічних наук Роман Іванніков.

За його словами, у купольній оранжереї ботсаду зараз 11 градусів тепла. Що важливо розуміти, більшість тропічних рослин, зібраних тут, призупиняє життєві процеси при +15°С, а для нормальної життєдіяльності їм потрібно щонайменше +20 градусів. Подекуди на листві вже можна помітити грибок — це результат впливу довгого впливу низьких температур.

Фото — kyiv.novyny.live

Щоб врятувати рослини в колекційних оранжереях почали топити пічки. Якщо не залишиться іншого виходу - доведеться також розводити багаття.

Варто також зазначити, що унікальну тропічну колекцію збиралася протягом десятиліть: співробітники їздили в експедиції у різні куточки світу та відшували незвичайні зразки рослин в Африці, Європі, Азії, Австралії, Північній та Південній Америці.

Як стверджує співробітник відділу тропічних рослин Роман Іванніков, якщо раніше можна було приплисти, умовно кажучи, в Бразилію або Зімбабве, вийти на берег, набрати, що тебе цікавить, і привезти собі у ботсад, то зараз такої можливості більше немає.

У сучасному світі існує ціла низка обмежувальних міжнародних документів, відповідно до яких ми спочатку маємо отримати дозвіл на збір, потім дозвіл на вивезення, на перевезення, на ввезення в Україну, на легалізацію в межах колекції тощо, — зазначає Іванніков.

Він також звертає увагу на те, що, враховуючи всі обмеження, офіційне ввезення в Україну тієї чи іншої рослини може обійтися зараз у тисячі доларів.

Допомогти порятунку рослин може кожний небайдужий українець

Пелети для котельні зараз закупаються переважно коштом благодійників. Фонд Peli can live збирає пожертви для проєкту «Тепло для оранжерей». Реквізити є на  сайті  Ботсаду.

Окрім того, наголошується, що працівники Ботсаду планують купити генератор — на це також потрібно немало коштів.

Не можна також не згадати про  групу  «Волонтери ботанічного саду», яка допомагає фізичною працею, такою як заготівля дров і вирізка сушняку.

Фото — kyiv.novyny.live

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?