Палеонтологи з'ясували цікаву особливість поведінки тиранозаврів та їхніх родичів
Категорія
Технології
Дата публікації

Палеонтологи з'ясували цікаву особливість поведінки тиранозаврів та їхніх родичів

Палеонтологи з'ясували цікаву особливість поведінки тиранозаврів та їхніх родичів
Джерело:  online.ua

Міжнародна група науковців дійшла висновку про деякі аспекти поведінки динозаврів-хижаків - передбачається, що вони вміли буквально виляти хвостами й робили це задля підтримки балансу під час руху.

Джерело: Science Advances

За оприлюдненими даними, група складалася з експертів Королівського ветеринарного коледжу Великої Британії, Стенфордського університету Сполучених Штатів та Відділення наук про рух Бельгії.

Вони використали моделювання для дослідження особливостей пересування стародавніх хижаків - вони мали б бути надзвичайно рухливими, мали підтримувати баланс для повноцінного полювання.

Науковці раніше доходили очевидних висновків про довгі й важки хвости динозаврів, однак суто по скам'янілостях цих тварин дуже складно вхопити деталі, а от аналогічних їм вже давно не існує.

Сьогоденному дослідженню передувало вивчення таких функцій хвостів, як захист, засіб міжвидової комунікації, балансування під час вставання на задні лапи й плавання.

Наразі автори моделі впевнені - хвости мали ключову роль у швидкому пересуванні хижаків. Вони не тільки були противагою для утримання вертикального положення. Для роботи вони використали фізичні й біологічні параметри, які отримали напередодні під час дослідження неживих видів.

Одночасно з цим експерти перевірили правдивість розробленої моделі на рухах окремих сучасних птахів - чубатих інамбу. Моделювання продемонструвало реалістичну ходьбу й біг цього різновиду разом зі швидкістю, яка сягала 2,62 метра на секунду. Це відповідає відомостям науковців про інамбу.

Також модель перевірено на Coelophysis bauri - це невеличкий хижак, який жив 220 мільйонів років тому.
Передбачається, хвіст динозаври використовували як інерційний демпфер, яким гасили розгойдування тіла на бігу.

“Наші результати показують, що динозаври, такі як тиранозавр і велоцираптор, виляли хвостом з боку в бік під час бігу, що допомагало їм зберігати рівновагу”, — цитує журнал першого автора статті, експерта Королівського ветеринарного коледжу Пітера Дж. Бішопа.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?