Парад планет. Коли можна побачити незвичайне явище у небі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Парад планет. Коли можна побачити незвичайне явище у небі

Парад планет. Коли можна побачити незвичайне явище у небі
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 27 березня, всі жителі Землі матимуть змогу спостерігати дивовижне космічне явище, яке називається парад планет.

Джерело: Space

Пʼять планет вишикуються в ряд

Цього разу в один ряд вишикуються одразу п'ять планет: Юпітер, Меркурій, Венера, Уран і Марс - планети будуть знаходитися одна за одною в уявній дузі разом із Місяцем.

Юпітер, Меркурій, Уран, Марс і Венера вишикуються разом на невеликій ділянці неба незабаром після заходу сонця.

Щоб побачити це рідкісне явище, вам необхідно буде поїхати подалі від міського світлового забруднення. Крім цього обов'язковими умовами є темне безхмарне небо та чіткий вид на горизонт.

Фото: space.com

Дві яскравіші планети - Меркурій і Юпітер - будуть помітні біля горизонту, а Венера, як очікується, сяятиме вище в небі.

Венера і Юпітер дуже яскраві, і їх легко розрізнити. Марс трохи тьмяніший, але все одно його легко побачити неозброєним оком. Для того, щоб побачити Меркурій, потрібно бути в темному місці з чітким видом на горизонт.

Уран побачити найважче побачити - вам знадобиться бінокль або телескоп.

Щоб зрозуміти, що саме ви бачите – планети чи зірки, потрібно звернути увагу на тип світла, яке вони випромінюють. Зірки мерехтять, а планети ні.

Тож якщо ви бачите яскраве світло, яке не мерехтить, не блимає, то ви майже напевно дивитеся на одну з цих планет, – каже астроном Джейк Фостер.

Що відомо про парад планет

Парад планет — астрономічне явище, при якому певна кількість планет Сонячної системи опиняється по один бік від Сонця в невеликому секторі.

При цьому вони знаходяться більш або менш близько одне до одного на небесній сфері.

Максимальне зближення небесних тіл по екліптичній довготі називається сполученням.

Зазвичай, в ряд вишиковуються дві або три планети, проте відразу п'ять - нечасте явище. Востаннє це відбулося 2020 року, а до того у 2016.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?