"Парад планет" у березні 2023. Коли можна побачити рідкісне явище
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

"Парад планет" у березні 2023. Коли можна побачити рідкісне явище

"Парад планет" у березні 2023. Коли можна побачити рідкісне явище
Джерело:  online.ua

Наприкінці березня на небосхилі вишикуються в одну лінію планети Юпітер, Меркурій, Венера, Уран і Марс.

Джерело: Daily Mail

Наприкінці березня в небі можна побачити "парад планет"

28 березня 2023 року жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне астрономічне явище – вирівнювання п'яти планет Сонячної системи. Під час цього явища Юпітер, Меркурій, Венера, Уран та Марс вишикуються в одну лінію на небосхилі.

Як зазначає Бет Біллер з Единбурзького університету, вирівнювання двох або трьох планет на небосхилі візуально не є чимось незвичайним, але вирівнювання п'яти планет є рідкісним явищем.

Подібний парад планет можна було спостерігати у 2016, 2020 та 2022 роках. Минулого року мешканці північної півкулі могли побачити вирівнювання Меркурія, Венери, Марса, Юпітера та Сатурна.

Наукові дослідження показують, що залежно від місця проживання та наявності перешкод, таких як високі дерева чи будівлі, може бути важко побачити усі п'ять планет одночасно.

Однак, якщо зробити все можливе і використати бінокль, то спостереження за парадом планет у березні може стати незабутнім та запам'ятається на довгий час, вважають вчені.

Що відомо про космічні події

8 грудня жителі майже всієї північної півкулі Землі стали свідками унікальної події. Цього дня Марс зник. Це явище називається покриття.

8 листопада частина світу побачила повне місячне затемнення, а наступне очікується 2025 року.

25 жовтня Сонце, Місяць і Земля зійшлися в одну лінію. Востаннє така астрономічна подія відбувалася 14 жовтня 2004 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?