Париж пояснив небажання давати Україні військову допомогу
Категорія
Політика
Дата публікації

Париж пояснив небажання давати Україні військову допомогу

Париж пояснив небажання давати Україні військову допомогу
Джерело:  online.ua

Французький уряд не згодний надавати Україні збройну допомогу в умовах навіть російської агресії, однак Париж має на те власні причини, стверджує посол в Києві Етьєн де Понсен.

Джерело: Суспільне

За словами дипломата, все це перш за все пов’язано з посередницьким статусом Франції у “нормандському форматі”. Париж не може заохочувати підтримкою жодну зі сторін.

“Я сказав, що Франція багато в чому є посередником у “нормандському форматі”. Ми в особливій ситуації, коли виступаємо посередником між двома сторонами. Важко надати … озброєння одній стороні. Ми дуже добре співпрацюємо зі Збройними силами України. У мене особисто дуже хороші контакти та обміни думками з міністром Тараном, і є дуже хороша підтримка між двома сторонами. Отже, немає принципового небажання надавати військову допомогу”, - вважає посол.

Водночас французький дипломат звернув увагу на зусилля французької сторони у спробах завершити протистояння на Донбасі. Особисто він відзначив у цьому напрямку президента Еммануеля Макрона.

“Уся французька дипломатія робить багато в рамках Нормандського формату, в рамках Мінського процесу, намагаючись повернути мир в Європі. Уздовж лінії зіткнення, єдине місце у Європі, де є активний конфлікт, а не заморожений. І майже щодня щотижня протилежна сторона вбиває молодих солдатів, жінок та чоловіків. У XXI столітті це неприйнятно”, - додав де Понсен.

Посол в Україні наголосив, що саме задля припинення протистояння Євросоюз готовий був відновити прямий діалог з президентом РФ Володимиром Путіним. Без такого процесу неможливо завершити війну, оскільки саме Кремль є однією зі сторін.

“Конфлікт на Донбасі не можна вирішити без залучення Росії. Тож нам потрібно говорити з Росією. Це те, що ми робимо з нашими німецькими друзями в Нормандському форматі, тому що саме Франція та Німеччина виступають в ньому посередниками. Нам потрібно бути постійно між Росією та Україною. Паризький саміт 2019 року став чудовою нагодою. Але зрозуміло: імпульсу, якого ми надали цим самітом, зараз вже немає”, - резюмував де Понсен.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?