Парламент Болгарії схвалив передачу Україні 100 БТР
Категорія
Світ
Дата публікації

Парламент Болгарії схвалив передачу Україні 100 БТР

Парламент Болгарії схвалив передачу Україні 100 БТР
Джерело:  online.ua

Парламент Болгарії ухвалив рішення про надання Україні додаткової військово-технічної підтримки. Вона включає 100 старих броньованих машин із резерву Міністерства внутрішніх справ.

Джерело: Свободна Европа

Болгарія передасть Україні БТР

За рішення про передачу Україні 100 БТР проголосували 148 депутатів.

Остаточне рішення було прийнято через тиждень після того, як пропозицію було внесено до парламенту країни - Національних зборів.

Раніше цього місяця парламент доручив уряду прискорити процес оновлення запасів зброї, боєприпасів, вибухівки та піротехніки Міністерства оборони. Пізніше з'ясувалося, що боєприпаси з вичерпаним терміном експлуатації будуть передані Києву.

Також 14 липня Болгарія приєдналася до закупівлі боєприпасів для України, яке здійснюється в межах проєкту Європейського оборонного агентства. У ньому уже беруть участь 24 країни ЄС і Норвегія.

Чому Болгарія не допомагала Україні

Нагадаємо, що після обрання у Болгарії нового уряду, з'явилися перші сигнали про те, що Болгарія готується надати реальну військову допомогу Україні

Рішення парламенту про надання військової допомоги Україні було прийнято ще в грудні 2022 року.

Проте досі президент Болгарії Румен Радев і призначений ним тимчасовий уряд виступали не лише проти відправлення військової допомоги, а й проти того, щоб в Україну потрапляли боєприпаси та зброя болгарського виробництва.

Новий міністр оборони Тодор Тагарєв вже розпорядився провести аналіз типів і кількості боєприпасів і техніки, які зараз можуть бути передані Україні.

Ми будемо допомагати Україні з дуже чітким розумінням того, що це не тільки моральне зобов'язання перед близькою для нас країною, яка є жертвою агресії, але це наш стратегічний інтерес - мати можливість гарантувати безпеку в нашому регіоні, - сказав він у червні під час зустрічі країн НАТО у Брюсселі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?