Парламент Молдови схвалив декларацію про засудження агресії РФ проти України
Категорія
Світ
Дата публікації

Парламент Молдови схвалив декларацію про засудження агресії РФ проти України

Парламент Молдови схвалив декларацію про засудження агресії РФ проти України
Джерело:  online.ua

2 березня парламент Молдови виніс рішення про схвалення декларації про засудження агресивної поведінки Росії щодо України.

Джерело: Newsmaker

Молдовські депутати засудили агресію Росії проти України

На засіданні парламентарії, яке відбулося 2 березня, ухвалили та схвалили текст, поданий партією Майї Санду PAS 24 лютого.

Цей документ був підготовлений до річниці початку повномасштабної війни та містить ясне засудження Росії за непровоковану та невиправдану агресію проти України, яка розпочалася у 2014 році та переросла у повномасштабну у 2022 році.

У ухваленій декларації ясно підкреслюється, що дії Росії є серйозними військовими злочинами і є грубим порушенням принципів міжнародного права.

Молдовські парламентарі закликають Росію негайно припинити війну та вивести свої війська з усієї території України, в межах міжнародно визнаних кордонів.
1 березня Блок комуністів та соціалістів ПКРМ-ПСРМ зареєстрував свій власний проект декларації "про гарантії збереження миру в Молдові".

Володимир Воронін, депутат-комуніст, також виступив із пропозицією створення комісії, яка займеться напрацюванням загального тексту декларації з цієї теми.
Після цього спікер парламенту закликав комуністів та соціалістів називати речі своїми іменами. Це викликало невдоволення серед депутатів фракції ПКРМ-ПСРМ, які демонстративно вийшли із зали.

В результаті голосування щодо проекту декларації відбулося лише серед членів парламентської більшості, не враховуючи голоси представників опозиційних фракцій.

Що відомо про провокації РФ в Молдові

Міністерства оборони та закордонних справ Росії опублікували заяву, в якій стверджується, що влада України готує провокацію проти невизнаного Придністров'я.

За даними заяви, провокацію буде здійснено підрозділами Збройних сил України, у тому числі із залученням формування "Азов".
Російське відомство заявило, що українські військові нібито готують інсценування наступу російських військ з території Придністров'я, переодягнувшись у форму військовослужбовців РФ.

Однак такі заяви з боку Росії викликають сумніви та критику з боку міжнародних спільнот та держав, які бачать у них спроби виправдати свої агресивні дії та порушення міжнародного права.

У свою чергу, Україна відкидає звинувачення та заявляє про свою готовність до захисту своєї території та національної безпеки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?