Переведення годинників на зимовий час: коли та куди переводити в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Переведення годинників на зимовий час: коли та куди переводити в Україні

Переведення годинників на зимовий час: коли та куди переводити в Україні
Джерело:  online.ua

В Україні вже незабаром необхідно буде переводити годинник на одну годину назад відповідно до правил, які чинні вже з 1981 року - передбачається, що це має бути зроблено рано вранці 31 жовтня.

Джерело: ONLINE.UA

За офіційними даними, 31 жовтня - це остання неділя місяця. Саме у цей день о четвертій годині ранку необхідно перевести годинник на годину назад. Це дозволить українцям спати у вихідний на один день довше.

Традиція переведення годинника

Для українського населення такий порядок триває з 1981 року - саме тоді було запроваджено літній та зимовий час, які нібито допомагають заощаджувати електроенергію. Ще раніше годинник переводили буквально заради економії свічок - це дозволяло гнучко змінювати світловий день.

Перехід на літній час відбувається навесні - тоді час переводять на годину вперед, а на зимовий - восени, коли час “відкочують” назад.

Останніми роками ледь не щосезону в Україні починається дискусія про доцільність такого переведення двічі на рік.

Скасування переведення годинника

Остання спроба підняти ініціативу з перегляду переведення годинника відбулася навесні 2021 року. Тоді у Верховній Раді підтримали у першому читанні законопроєкт №4201 “Про обчислення часу в Україні”.

Утім, відповідний документ не пройшов друге читання - його спрямували на доопрацювання.

Тоді одним з головних рушіїв законопроєкту став чинний голова парламенту (а тоді - його перший заступник) Руслан Стефанчук. Окрім безглуздості тези про економію свічок у XXI сторіччі він наголосив на іншому нюансі - необхідності встановити та закріпити на всій території України єдиний київський час.

“Варто розуміти одне: світає і смеркає, незалежно від законів, і ніхто не може на це вплинути. Ми запропонували залишити київський час, оскільки 95% території України перебуває в межах єдиного часового поясу — UTC+2. Тільки Луганська та частково Донецька та Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах. Часова відмінність між ними становить 68 хвилин. У результаті на Сході незадоволені літнім часом, бо світає там о 3-й годині ночі, а Захід — зимовим, через який о 9-й ранку все ще темно”, - стверджував Стефанчук.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?