Перша країна в ЄС запровадить обов’язкову вакцинацію від коронавірусу
Категорія
Світ
Дата публікації

Перша країна в ЄС запровадить обов’язкову вакцинацію від коронавірусу

Перша країна в ЄС запровадить обов’язкову вакцинацію від коронавірусу
Джерело:  online.ua

Австрія може стати першою країною в Європейському союзі, яка зробить вакцинацію обов’язковою для всіх громадян старше 18 років.

Джерело: Euronews

Австрія зробить вакцинацію обов’язковою

Австрія стане першою країною в Європі, яка запровадить обов'язкову вакцинацію від коронавірусу для громадян віком від вісімнадцяти років і старше. Про це повідомив канцлер Карл Нехаммер, презентуючи відповідний законопроєкт.

Голосування у парламенті заплановане на 20 січня.

На початку лютого цього року закон має набути чинності. Таким чином, стартує початкова, перехідна фаза. У людей буде можливість пройти вакцинацію від коронавірусної інфекції та отримати всю необхідну інформацію, - заявив Карл Нехаммер, канцлер Австрії.

Після вступного етапу, з середини березня, розпочнеться контроль виконання закону. З цього часу поліція зможе перевіряти у громадян наявність сертифікату про вакцинацію чи медичне відведення від щеплення.

Від вакцинації звільняються вагітні жінки та люди, яким щеплення протипоказане за станом здоров'я.

Законопроєкт передбачає штраф у розмірі 600 євро за відмову від щеплення або відсутність сертифікату щодо вакцинації. Максимальна сума штрафу може становити 3,6 тис. євро.

Наміри влади запровадити обов'язкову вакцинацію від коронавірусу розділило австрійське суспільство. Противники законопроєкту заявляють, що у них забирають свободу та право вибору.

Хто в Україні обов'язково мусить вакцинуватися

Нагадаємо, що вУкраїні щеплення від COVID-19 вже є обов’язковими для працівників:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;

  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;

  • закладів освіти всіх рівнів та форм власності;

  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

31 січня 2022 року набуде чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України, згідно з яким обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

  • органів місцевого самоврядування;

  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;

  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати, — розповіли в МОЗ.

Водночас у міністерстві зазначили, що ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?