Вчені нарешті знайшли ефективну зброю проти Омікрону
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені нарешті знайшли ефективну зброю проти Омікрону

Вчені нарешті знайшли ефективну зброю проти Омікрону
Джерело:  online.ua

Раніше іноземні науковці заявляли, що проти нового штаму коронавірусу Омікрону неефективні практично всі антитіла, проте нещодавно вони дійшли висновку, що це був хибний висновок.

Джерело: Newsroom

Науковці знайшли антитіла проти Омікрону - що відомо

Як стверджує команда іноземних дослдіників, їй вдалося виявити антитіла, які діють на так звані "законсервовані" області спайкового білка вірусу, які рідко мутують.

Вони також дійшли висновку, що спайковий білок штаму Омікрон у 2,4 раза краще зв'язується з рецептором АСЕ2 на поверхні клітин людини. Попри те,що це невелике зростання, є дані, що підтверджують можливість вищого ризику трансмісивності (швидкості поширення) вірусу за таких умов.

Згодом вони почали вивчати ефективність антитіл, які були отримані в результаті вакцинації та перенесеної інфекції, проти Омікрону.

Після вакцинації Sputnik V і Sinopharm, а також одноразової дози Johnson & Johnson вчені виявили, що антитіла практично не мали можливості нейтралізувати вірус. Антитіла після двох доз вакцин Moderna, Pfizer і AstraZeneca зберегли деякі властивості антитіл, проте їх рівень знизився приблизно у 20 – 40 разів.
Люди, які перехворіли, а потім отримали дві дози вакцини також мали знижену активність антитіл, які нейтралізують патогенність Омікрону, але зниження було вже всього в 5 разів, - йдеться в повідомленні.

Фото — unsplash.com

Це підтверджує той факт, що вакцинація корисна для тих, хто уже перехворів коронавірусом.

Окрім того, науковці протестували велику панель антитіл, які були створені проти ранніх варіантів коронавірусу. Їм вдалося виявити чотири класи антитіл, які зберегли здатність нейтралізувати Омікрон завдяки здатності зв'язуватися з так званими "законсервованими" областями спайкового білка.

За словами вчених, ці ділянки рідко мутують, оскільки необхідні вірусу у незмінному вигляді для виживання.

Відкриття важливе, адже вказує на те, що розробка вакцин і лікування антитілами, націленими на ці зони, може стати ефективною стратегією проти широкого спектра варіантів, які мутували, - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?