Підтримка морської операції для експорту українського зерна зростає — президент Естонії
Категорія
Світ
Дата публікації

Підтримка морської операції для експорту українського зерна зростає — президент Естонії

Підтримка морської операції для експорту українського зерна зростає — президент Естонії
Джерело:  online.ua

За словами президента Естонії Алара Каріса, в Європі зростає підтримка відправки військових кораблів у Чорне море для супроводу вантажів, які перевозять українське зерно, оскільки світ стурбований дефіцитом і зростанням цін.

Джерело: Bloomberg

У Європі обговорюють воєнну операцію з деблокади українських портів

Пріоритетом є забезпечення надходження зерна в Африку та інші країни, що розвиваються, - сказав Каріс під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Росія фактично заблокувала українські порти в рамках свого вторгнення, через це ціни у світі зросли до майже рекордно високого рівня.

Глава Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі заявив, що зупинка експорту є «оголошенням війни», що загрожує спровокувати масову міграцію та глобальну продовольчу кризу.

Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс заявив, що його країна прагне до військово-морської коаліції «охочих» розблокувати порти.

А Британія веде переговори з союзниками про відправку військових кораблів у Чорне море. Речник уряду сказав, що Велика Британія продовжить співпрацю з іншими країнами, щоб знайти шляхи відновлення експорту зерна з України, але додав, що "поточні плани щодо розміщення британських військових кораблів у Чорному морі немає".

Фото — facebook.com/MinInfra.UA

Каріс сказав, що деякий час домагався військово-морського супроводу зернових вантажів, але «не всі були впевнені, що це хороша ідея». За його словами, занепокоєння полягає в тому, що це «може призвести до ескалації війни в Чорному морі». Але, схоже, це спрацює».

Велика Британія та деякі інші, ймовірно, приєднаються до нас, тому що це гуманітарна криза, з якою ми стикаємося, якщо зерно не експортують з країни, – сказав Каріс.

Каріс обережно описав потенційний морський захист кораблів як операцію альянсу.

Не обов’язково операція НАТО, але, скажімо, країн НАТО.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?