КНДР та Південна Корея висловили згоду на укладення мирної угоди
Категорія
Світ
Дата публікації

КНДР та Південна Корея висловили згоду на укладення мирної угоди

КНДР та Південна Корея висловили згоду на укладення мирної угоди
Джерело:  online.ua

Північна і Південна Кореї, США і Китай загалом дійшли згоди щодо офіційного завершення Корейської війни, щодо якої наразі тривало перемир'я, заявив глава Півдня Мун Чже Ін. Але переговори ще не почалися через вимоги Північної Кореї, додав він.

Джерело: BBC

Корейська війна, яка тривала з 1950 по 1953 рік, розділила півострів на дві частини. Північна та Південна Корея технічно перебувають у стані війни з тих пір - за підтримки Китаю та США відповідно і замкнені в напружених відносинах.

Зробивши співпрацю з Північчю наріжним каменем свого президентства, Мун давно виступає за офіційну декларацію про припинення конфлікту. Але спостерігачі вважають, що цього буде дуже важко досягти.

 Мун, який зараз перебуває з візитом в Австралії, виступав на спільній прес-конференції в Канберрі разом із прем'єр-міністром Австралії Скоттом Моррісоном.

Чого хоче Північна Корея

У вересні Кім Йо Чен, впливова сестра північнокорейського лідера Кім Чен Ина, дала сигнал, що її країна може бути відкрита для переговорів, але лише за умови, що США відмовиться від того, що вона назвала «ворожою політикою» проти них.

Північна Корея постійно заперечує проти присутності американських військ у Південній Кореї; спільних військових навчань, що проводяться щороку між США та Південною Кореєю; а також санкцій США проти програми озброєння Північної Кореї.

Але США неодноразово заявляли, що Північна Корея повинна спочатку відмовитися від ядерної зброї, перш нібудь-які санкції можуть бути зняті.

У понеділок Мун заявив, що Північна Корея продовжує висувати цю вимогу як передумову до дискусій.

Через це ми не можемо взятися за обговорення чи переговори щодо декларації... ми сподіваємося, що переговори будуть розпочаті.

– Мун Чже Ін

Лідер Південної Кореї раніше стверджував, що офіційна декларація про припинення війни спонукатиме КНДР відмовитися від ядерної зброї.

Під час війни загинуло п’ять мільйонів людей

Війна почалася з вторгнення через 38-ю паралель (кордон між Північною та Південною Кореєю) 75 тисяч військових з комуністичної Півночі в червні 1950 року.

Американські війська, які підтримували Південь, приєдналися до війни в наступні місяці, а північнокорейці, підтримувані Китаєм і СРСР, були відкинуті назад.

Настав кривавий глухий кут, і в липні 1953 року між США та Північною Кореєю було підписано перемир’я.

Під час конфлікту загинуло п’ять мільйонів військовослужбовців і мирних жителів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?