Почайну нарешті дістають з колектора: кому та як вдалося врятувати річку
Категорія
Україна
Дата публікації

Почайну нарешті дістають з колектора: кому та як вдалося врятувати річку

Почайну нарешті дістають з колектора: кому та як вдалося врятувати річку
Джерело:  online.ua

П’ять довгих років боротьби та бюрократичної тяганини закінчилися тріумфальною перемогою — українську річку Почайну нарешті почали діставати з бетонного колектора. Вже наступного року мешканці та гості української столиці отримають рекреаційну зону на березі історичної водойми, у якій, за словами істориків, відбувалося хрещення Русі. Кому та як вдалося врятувати річку, яка зникла з мапи Києва ще у 1930-х роках, читайте в матеріалі.

Джерело: "Хмарочос"

Історія порятунку річки Почайна

Першою боротися за річку почала активіст Анабелла Моріна у 2016 році, рятуючи місцевість від забудовників на користь парку. Остання випадково натрапила на "технічне" озеро Йорданське поряд з домом. На його березі любили відпочивати місцеві мешканці, однак водойму планували засипати, оскільки хотіли звести на її місці автосалон. Моріна зразу ж з'ясувала, що Йорданське утворилось з колишньої річки Почайни і почала боротися за те, аби в літописної водойми з’явилося майбутнє, а озеро не чіпали.

"Потрібна була велика мрія, яка зможе об’єднати навколо себе людей з різними інтересами. Ми з друзями-архітекторами запропонувала відродити історичну річку і розбити навколо неї красивий парк. Для мене це стало місією", - зізнається Анабелла Моріна.

Спільно з іншими активістами колишня журналістка створила проєкт і концепцію. Окрім того, вони почали просувати ідею у КМДА. Моріна робила все можливе, що згуртувати спільноту, а також підготувала петицію.

Кульмінаційним моментом був захист річки від ухвалення Київрадою детального плану території (ДПТ) у 2016 році, який би остаточно поховав річку разом з потенційним парком. Три місяці поспіль активістка щодня приходила під стіни Київради, щоб цього не допустити. В результаті ДПТ все-таки змінили з урахуванням збереження річки Почайни - у Київраді аплодували рішенню стоячи.

Фото — hmarochos.kiev.ua

"У 2017 році ділянка річкового русла набула статусу рекреаційної зони, а за кілька місяців був проведений Всеукраїнський конкурс на створення парку Почайна. Авторами концепції нового парку стала команда архітекторів із NEXT SPACE architectural team — Валентин Уваров, Віталій Ткач і Дмитро Казаков. Парк займатиме 10 гектарів вздовж річки Почайна до затоки Вовкувата між проспектом Степана Бандери та вулицею Електриків", - пише видання.

Варто звернути увагу на те, що українських проєктувальників консультували інженери з Сеула, які ревіталізували річку Чон-гі-чун (Cheong Gye Chun), заховану під хайвеєм. Останні наполегливо радили розбити план робіт на частини і втілювати їх поетапно - українцям ця рекомендація сподобалася.

"Якби в нас було все необхідне фінансування, то роботи зайняли би рік-півтора, а оскільки зараз виділено кошти лише на першу чергу будівництва, і то весь час намагаються щось відкусити, то, напевно, це буде років зо три", — пояснює Моріна.

Фото — hmarochos.kiev.ua

За її словами, першу чергу будівництва планують завершити навесні 2022 року. Вона також додала, що наразі річку звільняють з бетону, формують русло, розчищають берег і прокладаються доріжки. Навесні планують висадити дерева та кущі замість чагарників.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?