Поліція затримала 35 протестувальників під час заворушень у столиці Сербії
Категорія
Світ
Дата публікації

Поліція затримала 35 протестувальників під час заворушень у столиці Сербії

Протестувальники
Джерело:  online.ua

У столиці Сербії Белграді після сутичок із поліцією затримали 35 учасників протесту, організованого проєвропейською коаліцією “Сербія проти насильства”.

У столиці Сербії затримали протестувальників

Як зазначається, поліція відтіснила людей із центру міста та затримала 35 учасників. 

Більшість затриманих підозрюється у закликах до насильницької зміни конституційного ладу та насильницькій поведінці на публічних зборах. Двоє поліцейських отримали серйозні поранення — одного з них сьогодні прооперують.

Президент Сербії Александар Вучич звинуватив мітингувальників у спробі захоплення державних установ, яку організували «з-за кордону».

Премʼєр-міністр Сербії Ана Брнабіч заявила, що про заворушення сербський уряд попереджали російські спецслужби.

Вона також порівняла події у Белграді з українською Революцією гідності, сказавши, що у Сербії «не буде нового Майдану». Крім того, сербська прем’єрка звинуватила опозиційну коаліцію «Сербія проти насильства» у спробі «насильницької дестабілізації держави».

Чому в Белграді спалахнули протести

17 грудня 2023 року у Сербії відбулися парламентські та місцеві вибори. Керівна Сербська прогресивна партія (SNS) президента Александра Вучича набрала 46,72% голосів, опозиційний альянс «Сербія проти насильства» набрав 23,56% голосів, а Соціалістична партія Сербії — 6,56%. Опозиція заявила про фальсифікації.

Спостерігачі ОБСЄ також побачили низку порушень — несправедливу конкуренцію, упередженість медіа і підкуп виборців.

18 грудня в Сербії почалися протести із вимогами скасувати результати виборів. Головним організатором протестів є «Сербія проти насильства».

24 грудня у столиці Сербії Белграді тисячі протестувальників вийшли на мітинг із вимогами скасувати результати парламентських і муніципальних виборів, заявляючи про фальсифікації.

Мітингувальники спробували прорватися до ратуші Белграда, де розташована виборча комісія. Вони виламали двері будівлі й кидали в неї каміння. У ситуацію втрутилась поліція, застосувавши газ і кийки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?