Politico назвало ймовірного наступного генсека НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Politico назвало ймовірного наступного генсека НАТО

Politico назвало ймовірного наступного генсека НАТО
Джерело:  online.ua

Журналістам вдалося дізнатися, що колишній прем'єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберг має намір залишити посаду генерального секретаря НАТО до вересня 2022 року. Згідно з останніми даними, на його місце претендують чимало амбітних кандидатів, зокрема й ті, хто товаришують з українською владою.

Джерело: Politico

Хто може стати новим генсеком НАТО

Як вдалося з'ясувати журналістам, цього разу наступником Столтенберга може стати жінка. Аналітики та політологи звертають увагу на те, що головна боротьба точитиметься між колишніми та чинними президентками.

Наразі відомо про таких претенденток на пост очільника НАТО:

  • колишня президентка Колінда Грабар-Кітарович з Хорватії,

  • екслідерка Литви Даля Грибаускайте,

  • чинна президентка Естонії Керсті Кальюлайд.

Аналітики переконані, що саме Колінда Грабар-Кітарович має непогані шанси стати наступницею Столтенберга, адже раніше вона працювала в штаб-квартирі НАТО. Окрім того, наголошується, що з 2011 по 2014 року вона працювала помічницею генерального секретаря з питань державної дипломатії.

Не можна також не згадати про те, що 3 роки тому Forbes включив Далю Грибаускайте до переліку 100 найбільш впливових жінок планети, пояснивши її популярність жорсткою позицією щодо очільника Кремля Володимира Путіна. Ба більше, колишні лідерка Литви багато разів публічно підтримувала Україну та засуджувала агресію РФ.

"Інші кандидатка на посаду генсека НАТО Керсті Кальюлайд також відома своєю чіткою позицією щодо України. Вона неодноразово висловлювала тверду підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої країни, передусім у контексті непостійного членства Естонії у Раді Безпеки ООН у 2020 – 2021 роках", - йдеться в повідомленні.

Що відомо про відставку Столтенберга

Єнс Столтенберг, який залишається генсеком НАТО останні 7 років, має намір скласти свої повноваження у вересні 2022 року. Цілком можливо, що його наступника планують представити на саміті лідерів Альянсу в Мадриді наприкінці весни або на початку літа 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?