Поліція Чехії розслідуватиме дії оточення проросійського президента Земана
Категорія
Світ
Дата публікації

Поліція Чехії розслідуватиме дії оточення проросійського президента Земана

Поліція Чехії розслідуватиме дії оточення проросійського президента Земана
Джерело:  online.ua

Після аналізу оприлюдненої парламентом інформації, поліція Чехії проведе розслідування стосовно оточення президента. Йдеться про можливу причетність до правопорушень, що мають кримінальний характер.

Джерело: Твіттер Поліції Чехії

І хоча наразі деталі не розголошують, зазвичай злочини проти республіки, які інкримінують Земану і його посібникам, включають саботаж, як намір завдати шкоди конституційному устрою або обороні країни. Розглядається також варіант звинувачень у зловживанні службовим становищем з метою перешкодити виконанню важливих завдань держорганами.

«З огляду на нову інформацію, оприлюднену під час пресконференції Сенату ЧР, поліція Чеської Республіки розпочне розслідування щодо можливого протиправного діяння, в якому можна побачити ознаки кримінального злочину проти республіки», - йдеться у дописі.

Тим часом Комітет Сенату Чехії з питань Конституції на сьогоднішньому засіданні одноголосно погодився забрати повноваження у Земана, зважаючи на стан його здоров’я. Частина засідання, на якій обговорювалось питання відсторонення, пройшла за зачиненими дверима через можливу доступність конфіденційної інформації від медиків про стан здоров’я президента.

Варто додати, що якщо обидві палати парламенту (сенат і палата депутатів) визнають президента недієздатним, він формально продовжить перебувати на посаді, але його повинності виконуватимуть інші вищі чиновники. Цей захід може бути і тимчасовим. Ймовірність того, що Земан одужає і матиме змогу повернутися до обов’язків також не виключають.

Недієздатність Земана завдасть удару прем'єру Андрію Бабішу

Зараз становище залишається невизначеним, тому що партія нинішнього прем'єр-міністра і особистого друга Земана, Андрія Бабіша, зайняла лише друге місце на виборах.

Лідером у кількості голосів залишається опозиційна коаліція, яка складається з Громадянської демократичної партії, Цивільного демократичного союзу і правоцентристської партії TOP.
Коаліція вимагає передачу повноважень спікера нижньої палати представнику опозиції і від нього буде залежати, хто ж стане новим прем'єром.

Недієздатність Земана завдасть удару Андрію Бабішу, оскільки президент напередодні обіцяв призначити його главою уряду навіть в тому випадку, якщо його партія втратить більшість.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?