Польща  вдвічі збільшить чисельність армії – Качинський назвав причини
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща  вдвічі збільшить чисельність армії – Качинський назвав причини

Польща  вдвічі збільшить чисельність армії – Качинський назвав причини
Джерело:  online.ua

Простіший набір до війська і вищі зарплати, як очікує влада Польщі, має посприяти збільшенню армії зі 120 тис. до 250 тис. військовослужбовців. Намір країни суттєво розширити армію висловив віце-прем’єр-міністр, голова консервативної партії “Право і Справедливість” Ярослав Качинський. Він відзначив особливу роль у реалізації такого наміру нещодавно прийнятого закону про захист батьківщини.

Джерело: Rzeczpospolita

Після внесення змін чисельність збройних сил збільшиться до 250 тис. професійних солдатів і 50 тис. військовослужбовців територіальної оборони. Такі кардинальні зміни в оборонній доктрині віце-прем'єр аргументував погіршенням ситуації у світі.

Як приклад Качинський навів "імперські амбіції Росії" та "гібридну війну", яку Білорусь веде проти Польщі та інших країн ЄС з використанням біженців.

Запроваджується базова військова служба для добровольців (обов’язкова не повертається). Після 28 днів базової підготовки, а потім 11 місяців спеціальної підготовки, солдати зможуть вступити на професійну військову службу або повернутися до цивільної.

Правила просування в армії стануть більш гнучкими, а на одну роботу буде присвоєно кілька військових звань, наприклад, для командира роти, тож можна буде просуватися на ту саму посаду. Також є додатковий спеціаліст старшого рангу з вищою зарплатою.

Заохочення для старших професійних солдатів становить 1500 злотих додаткової винагороди, якщо вони вирішили залишитися на службі після 25 років, і 2500 злотих - після 28 років.

Проєкт про збільшення армії до 250 тисяч військових викликає суперечки

“Боюся, що, пропонуючи збільшити армію до 250 тисяч солдатів, ми робимо ставки далеко за межами економічної спроможності держави”, - каже колишній командувач Сухопутних військ Вальдемар Скшипчак.

Він додає, що, якщо Польща досягла такої кількості професійних солдатів, вона була б третьою за чисельністю армією в НАТО після США та Туреччини. А це означало б необхідність збільшення витрат на техніку та озброєння до безпрецедентного рівня.

Уряд хоче, щоб кошти на ці широкі плани надавав Фонд підтримки Збройних Сил, у тому числі з облігацій та виплати з прибутку Нацбанку Польщі.

За словами Качинського, розташована на східному фланзі Євросоюзу і НАТО Польща повинна мати серйозні сили стримування та здатність захищатися протягом тривалого часу поодинці, оскільки для реалізації рішень НАТО потрібен час.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?