Польща заблокувала пакет допомоги ЄС Україні на суму в 18 млрд євро
Категорія
Політика
Дата публікації

Польща заблокувала пакет допомоги ЄС Україні на суму в 18 млрд євро

Польща заблокувала пакет допомоги ЄС Україні на суму в 18 млрд євро
Джерело:  online.ua

Влада Польщі блокує ухвалення нового пакету допомоги Україні від ЄС, згідно з якою у наступному році Київ має отримати 18 млрд євро. 

Джерело:   Politico

Чому Польща виступає проти нового пакету допомоги Україні від ЄС

Видання посилається на чотирьох європейських дипломатів, за словами яких, Польщу не влаштовує останній пункт документа - встановлення мінімальної ставки податку на прибуток великих корпорацій в розмірі 15%.

У пакет також входить підтримка України країнами ЄС план видатків Угорщини з фонду відновлення після пандемії, "розморожування" частини грошей для Угорщини та податкова реформа. Однак, якщо хоча б один з пунктів ветують, не ухвалюється весь пакет.

Встановлення 15%-го мінімального податку в ЄС є частиною глобальної податкової реформи Pillar II. Про неї домовились минулого року. Крім того, існує Pillar I – оподаткування транснаціональних корпорацій, таких як Google і Amazon у країнах, в яких вони отримують прибуток.

Зараз у Польщі ставка корпоративного податку нижча, ніж 15%. Варшава вимагає реалізувати Pillar I та Pillar II одночасно. На думку влади країни, неправильно збільшувати податкове навантаження на європейський бізнес в рамках Pillar II, без забезпечення належного оподаткування цифрових гігантів у рамках Pillar I.

Польща тривалий час блокувала цей пункт, однак ніби поступилася заради ухвалення плану підтримки України. Попри це, 12 грудня представник Польщі на зустрічі послів ЄС знову висловив застереження. Очікується, що питання винесуть на саміт лідерів ЄС 15-16 грудня.

Це як нездорові стосунки. Вони продовжують обіцяти, що наступного разу буде по-іншому, але в глибині душі ми знаємо, що нам знову і знову робитимуть боляче, - зазначив один з європейських дипломатів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?