Помер чоловік королеви Єлизавети II принц Філіп
Категорія
Світ
Дата публікації

Помер чоловік королеви Єлизавети II принц Філіп

Помер чоловік королеви Єлизавети II принц Філіп
Джерело:  online.ua

Чоловік королеви Великої Британії принц Філіп помер у віці 99 років у Віндзорському замку, який є офіційною резиденцією монаршої родини.

Джерело: The Guardian

За оприлюдненими даними, смерть герцога Единбурзького сталася у п’ятницю, 9 квітня.

“З глибоким сумом Її Величність Королева оголошує про смерть свого коханого чоловіка, Його Королівської Високості Принца Філіпа, герцога Единбурзького. Його Королівська Високість мирно помер сьогодні вранці у Віндзорському замку. Подальші оголошення будуть зроблені у встановлений термін. Королівська сім'я приєднується до людей по всьому світу, оплакуючи його втрату”, - говориться в офіційному зверненні Букінгема.

Британські прапори будуть спущені на половину упродовж всього періоду трауру, що оголошений.
Зазначається, що стан здоров’я принца Філіпі значно погіршився останніми роками. Він офіційно оголосив про відмову від монарших зобов’язань у травні 2017 року та навіть пожартував — буцімто вже не може стояти. Утім, герцог завжди був поціновувачем дивакуватого гумору.

З того часу його дуже рідко бачили публічно. Здебільшого чоловік королеви проводив час у королівській резиденції в Сандрингемі, однак з початком карантину на тлі пандемії разом з Єлизаветою він перемістився до Віндзору.

Там подружжя відзначило 73-тю річницю весілля — у листопаді 2020 року. У цьому ж замку Філіп відсвяткував 10 червня торік свій 99-й день народження.

Принц Філіп народився на грецькому острові Корфу 1921 року. Його дідом на той час був король еллінів Георг I, який походив з королівської родини Данії.

Сам майбутній британський принц-консорт — праправнук королеви Вікторії II та одночасно російського імператора Миколи I (онучка Ольга Романова стала бабусею принца за лінією його батька, принца Андрія).

У молодості Філіп служив на королівському британському флоті. У його складі він брав участь у Другій світовій війні. Безпосередня участь його зафіксована в Критській операції, битві біля мису Матапан, Сицилійській операції.

Також есмінець Whelp, на якому служив принц, брав участь пізніше у бойових діях проти Японії в Тихому океані. Він був присутній у Токійській затоці під час підписання акту про капітуляцію імперії.

Саме на початку війни Філіп познайомився з Єлизаветою та тривалий час підтримував листування з нею. У 1946 році він написав листа королю Георгу VI, в якого попросив право одружитися з майбутньою королевою.

Їх весілля організували 20 листопада 1947. Ще через 5 років Єлизавету офіційно коронували як монаршу правительку Великої Британії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?