Помер дисидент та Герой України Іван Дзюба
Категорія
Україна
Дата публікації

Помер дисидент та Герой України Іван Дзюба

Помер дисидент та Герой України Іван Дзюба
Джерело:  online.ua

На 91 році життя помер один з видатних героїв України, борець за незалежність та літератор Іван Дзюба.

Джерело: "Радіо Свобода"

Помер легендарний герой України

Про смерть Івана Дзюби першим повідомив літературознавець, політичний та громадський діяч Микола Жулинський.

Повідомляється, що Дзюба помер уві сні в ранці 22 лютого. Останнім часом видатний борець за незалежність України страждав через серйозні проблеми зі здоров'ям.

Одне ім'я вже багато говорить. Багато - тому що це один із лідерів національного, духовного відродження другої половини ХХ та початку ХХІ століття. Насамперед Іван Дзюба - це інтелектуальний провідник та спікер українського "шістдесятництва, - зазначає Жулинський.

Видатна українська письменниця Ліна Костенко говорила про Дзюбу, як про людину, яка завжди висловлювала правду.

Іван Дзюба народився 26 липня 1931 року у селі Миколаївка Волноваського району Донецької області. Був дисидентом радянських часів, Героєм України (2001), академіком НАН України, міністром культури (листопад 1992 - серпень 1994) та головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Також він був одним із засновників Народного Руху України.

У 1973 році Дзюба був засуджений до п'яти років ув'язнення та п'яти років заслання за свою відому працю "Інтернаціоналізм або русифікація", але був "помилуваний".

На його рахунку десятки публікацій та книг. Зокрема, про Тараса Шевченка, досліджень про культуру та політику.

Дзюба є автором десятків досліджень про культуру та політику. Серед останніх його робіт книга "Чорний романтик Сергій Жадан".

Іван Дзюба (фото - amazing-ukraine.com)

Дзюба був одним з перших українських дисидентів у Радянському Союзі, який відкрито розкритикував політику радянської влади в Україні.

Він виступив проти примусової русифікації українського населення.

Ідея асиміляції націй, ідея про майбутнє безнаціональне суспільство – це не ідея наукового комунізму, а того "комунізму", який Маркс і Енгельс називали казарменим, - зазначав Дзюба.

За свою дисидентську діяльність Дзюба став жертвою переслідувань збоку радянської влади.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?