Помста за Київстар. Українські хакери зламали московського інтернет-провайдера
Категорія
Україна
Дата публікації

Помста за Київстар. Українські хакери зламали московського інтернет-провайдера

Хакер
Джерело:  online.ua

Хакери угруповання Blackjack, які, ймовірно, мають відношення до СБУ, зламали московського інтернет-провайдера "М9ком" і позносили його сервери.

Українські хакери залишили частину Москви без інтернету та ТБ

Як повідомили в угрупуванні Blackjack, ідеться про 20 терабайтів видалених даних: офіційний сайт компанії, сайти філіалів, поштовий сервер, сервіси кіберзахисту тощо. Унаслідок вдалої кібератаки частина жителів Москви залишилася без інтернету та телебачення.

Також хакери вивантажили понад 10 Гб даних з поштового сервера та клієнтських баз компанії, які виклали для всіх охочих.

Хакери заявили, що "М9ком" — це одна з "розминок" перед серйознішою помстою за "Київстар".

Хакерська атака на "Київстар"

Уранці 12 грудня 2023 року абоненти "Київстар" поскаржилися на збій зв'язку, згодом у компанії заявили про потужну хакерську атаку.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков висловив сподівання, що за кілька годин роботу "Київстару" відновлять.

У компанії запевнили, що персональні дані абонентів не скомпрометовані.

13 грудня хакерська група "Солнцепек" з Росії взяла на себе відповідальність за атаку на ІТ-інфраструктуру "Київстару". Кіберзлочинці пояснили мотиви тим, що компанія забезпечує зв'язком ЗСУ.

Мережа "Київстару" запрацювала 13 грудня, а через два дні було відновлено доступ до мобільного інтернету на всій підконтрольній Україні території. Того ж дня у компанії запевнили, що, попри збій в роботі, який стався після хакерської атаки 12 грудня, абонентська інформація та персональні дані перебувають у безпеці.

21 грудня у "Київстарі" заявили, що повністю відновили усі базові сервіси, які постраждали через хакерську атаку. Компанія зробила компенсацію абонентам — скасувала наступну планову плату за тариф для своїх користувачів.

Крім того, телекомунікаційна компанія подала судовий позов у зв'язку з хакерською атакою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?