Понад сотня українців просить про екстрену евакуацію з Афганістану
Категорія
Україна
Дата публікації

Понад сотня українців просить про екстрену евакуацію з Афганістану

Понад сотня українців просить про екстрену евакуацію з Афганістану
Джерело:  online.ua

Офіційний представник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко повідомив, що станом на ранок 17 серпня 120 українських громадян екстрено звернулися до дипломатів із бажанням евакуюватися з Афганістану, влада в якому перейшла до терористичного угруповання "Талібан".

Джерело: "ЄП"

120 українців просять про евакуацію з Афганістану

"Станом на ранок, 120 громадян України та члени їхніх родин виявили бажання евакуюватися із Афганістану. Мова йде про українців афганського походження та осіб, які працюють за приватними контрактами. З усіма підтримується зв'язок" - наголосив речник МЗС України.

За його словами, наразі в аеропорту Кабула знаходиться літак, який повинен вивезти українських громадян. Окрім того, Олег Ніколенко попередив, що на території Афганістану почала діяти заборона польотів для цивільних повітряних суден. Він звернув увагу на те, що дозволи видаються лише військовим літакам. Вкрай важко взяти під контроль ситуацію і в самому аеропорту.

"МЗС, посольства та причетні відомства нині докладають максимальних зусиль, аби вирішити питання вильоту літака з українцями найближчим часом. Пріоритет номер один – безпека. Евакуація розпочнеться лише тоді, коли будуть створені для цього безпечні умови. Паралельно опрацьовуються й інші варіанти евакуації наших громадян... Хочу запевнити, що Україна не залишить своїх громадян в Афганістані напризволяще. Ті українці, які знаходяться в країні і мають бажання повернутися, мають негайно повідомити про себе посольство в Таджикистані або Пакистані. Родичі можуть зателефонувати на "гарячу лінію" МЗС. Тоді дипломати зможуть спланувати найбезпечніший варіант допомоги" - підсумував Олег Ніколенко.

Згідно з останніми даними, в ніч на 16 серпня український літак евакуював з Кабулу 79 осіб - 8 українців та громадян інших країн, у тому числі Афганістану.

Що наразі відбувається в Афганістані

  • Нещодавно стало відомо, що в Афганістані таліби увійшли до столиці Кабулу.

  • Після цього президент країни Ашраф Гані в супроводі керівника своєї адміністрації і радника з нацбезпеки виїхав з країни і попрямував в Таджикистан.

  • За словами лідера країни, він вирішив поїхати, щоб запобігти кровопролиттю в Кабулі.

  • Згодом таліби повідомили, що увійшли до президентського палацу в столиці Афганістану Кабулі.

  • Місцеві жителі масово намагаються покинути Кабул. Щонайменше п’ятеро людей загинули в аеропорту міста, коли сотні людей намагалися силою проникнути в літаки, що вилітали з афганської столиці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?