Попри санкції. Європа імпортувала з РФ металів на 13 млрд євро
Категорія
Економіка
Дата публікації

Попри санкції. Європа імпортувала з РФ металів на 13 млрд євро

Санкції
Джерело:  Investigate Europe

Євросоюз продовжує купувати у близьких до Кремля компаній низку видів сировини, зокрема титан та нікель, які не підпадають під санкції. З березня 2022 року вартість таких покупок склала 13,7 млрд євро.

ЄС виключив з російських санкцій 34 видів сировини

Investigate Europe у своєму розслідуванні пише, що з лютого 2022 року 27 країн ЄС ухвалили 11 пакетів санкцій проти РФ. Серед них санкції на нафту, вугілля, сталь і ліс.

Проте 34 види корисних копалин, які ЄС вважає «критично важливою» сировиною досі надходять з РФ до ЄС у величезних кількостях.

Airbus та інші європейські компанії все ще купують титан, нікель та інші товари у фірм, близьких до Кремля.

Розслідувачі зазначають, що з березня 2022 року по липень 2023 року Європа імпортувала з Росії критично важливу сировину на 13,7 млрд євро.

З січня по липень 2023 року надійшло сировини на понад 3,7 млрд євро, у тому числі 1,2 млрд євро нікелю.

За оцінками European Policy Center, до 90% деяких типів нікелю, що використовуються в Європі, надходить від російських постачальників.

ЄС потребує цієї сировини, щоб досягти кліматичної нейтральності до 2050 року.

Ці товари мають вирішальне значення для електроніки, сонячних панелей та електромобілів, а також для традиційних галузей промисловості, таких як аерокосмічна та оборонна.

Європейський імпорт фінансує військову економіку РФ

Європейський експорт також приносить користь кремлівським олігархам і державним компаніям.

Зокрема російський гірничодобувний бізнес не зіткнувся з обмеженнями.

Найбільший у світі виробник титану «ВСМПО-Авісма» продав титану в ЄС щонайменше на 308 млн дол через свої філії в Німеччині та Великій Британії в період з лютого 2022 року по липень 2023 року.

Він частково належить російському національно-оборонному конгломерату Ростех. Обидві компанії мають одного голову: Сергія Чемезова, близького соратника Путіна.

І Чемезов, і Ростех перебувають під санкціями ЄС і допомагали постачати танки та зброю російській армії, проте Брюссель не наклав санкцій прямо на «ВСМПО-Авісма». США заборонили експорт компанії за участь у військовому виробництві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?