Попри санкції російський експорт нафтопродуктів відновився. У чому причина
Категорія
Економіка
Дата публікації

Попри санкції російський експорт нафтопродуктів відновився. У чому причина

Нафта
Джерело:  Bloomberg

Російський експорт нафтопродуктів, попри санкції ЄС та США, відновився в першій половині вересня завдяки відновленню постачання дизельного палива та мазуту на тлі покращення темпів переробки.

Головні тези:

  • Попри санкції ЄС та США, російський експорт нафтопродуктів відновився завдяки відновленню постачання дизельного палива та мазуту.
  • Обсяги експорту нафтопродуктів зросли до найвищого рівня в цьому році, зокрема постачання мазуту та дизпалива стало більше на 10-13%.
  • Зростання обсягів експорту пов'язують з прискоренням темпів перероблення після атак на російські НПЗ.
  • Атаки дронів на нафтопереробні заводи та нафтобази у Росії вело до призупинення роботи деяких установок, але відновлення перероблення нафти вже відбулося чи планується.

Росія відновила обсяги експорту нафтопродуктів

Зокрема постачання мазуту підскочили до найвищого рівня за цей рік.

За перші 15 днів цього місяця морський експорт російських нафтопродуктів становив приблизно 2,2 млн барелів на день. Це майже на 10% більше, якщо порівнювати з середньодобовим серпневим показником.

Експорт дизельного палива та газойлю склав близько 807 тис барелів на день (+10%).

Водночас постачання мазуту підскочило на 13%, до 749 тис барелів.

У минулому місяці постачання впали до мінімуму за чотири місяці через скорочення експорту мазуту та дизпалива, на які припадало 70% всіх поставок нафтопродуктів з РФ.

Теперішнє зростання пов’язують із прискоренням темпів переробки. Раніше вони дещо знизились через атаки українських БПЛА.

Удари України по російських НПЗ: що відомо

На початку вересня повідомлялось, що Московський нафтопереробний завод, який належить російської компанії "Газпром", призупинив роботу після атаки дронів.

Тоді ж стало відомо, що для відновлення переробки нафти на установці "Євро+" буде потрібно "п'ять-шість днів".

У серпні сталася велика пожежа на нафтобазі в Ростовській області, яку атакували дрони. На супутникових знімках нафтобази було видно густий чорний дим, а також осередки займання.

За даними OSINT-аналітика MT_Anderson, внаслідок атаки було повністю зруйновано 14 резервуарів з паливом. Ще декілька виявились частково зруйнованими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?