Посли Британії та Японії зачитали вірші Шевченка у 210-ту річницю народження поета — відео
Категорія
Культура
Дата публікації

Посли Британії та Японії зачитали вірші Шевченка у 210-ту річницю народження поета — відео

Шевченко

9 березня 2024 року виповнилося 210 років з дня народження великого сина українського народу - Тараса Григоровича Шевченка. Пам'ять Кобзаря вшанували у Києві дипломати.

У Києві читали вірші Шевченка

Іноземні дипломати разом із українцями 9 березня відзначили річницю дня народження Тараса Шевченка.

Своїми привітаннями вони поділилися у соцмережах.

Частина дипломатів українською декламувала вірші поета.

Зокрема, Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс опіблікував відео, на якому він читає вірш Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий".

Сьогодні відзначаємо 210-ту річницю Дня народження Тараса Шевченка, великого українського поета та художника, чиї твори надихають по всьому світу. Творчість письменника перекладали й перекладають навіть на японську мову! Його поезія доторкнулася сердець японців, переплітаючи наші культури, — відзначили у Посольстві Японії в Україні.

Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі прочитав уривок твору Тараса Шевченка у день народження поета.

Сьогодні ми відзначаємо 210-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка, чиї вірші уособлюють унікальну та незалежну історію України та продовжують пробуджувати її неймовірний дух, — відзначила Пані Посол США в Україні Бріджит Брінк.

Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2024

Президент України Володимир Зеленський видав указ про присудження найвищої офіційної творчої відзнаки України — Національної премії імені Тараса Шевченка.

Література

  • Дмитро Лазуткін за книгу поезій "Закладка";

  • Ярина Чорногуз за книгу поезії "[dasein: оборона присутності]"

Публіцистика, журналістика

  • Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм "20 днів у Маріуполі").

Музичне мистецтво

  • Джамала — за альбом Qirim;

  • композиторка Кармелла Цепколенко — за кантати "Читаючи історію" за поезією Оксани Забужко, "Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?" за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5.

Театральне мистецтво

Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу "Конотопська відьма" за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Візуальні мистецтва

Андрій Єрмоленко — серія робіт "Ukrainian resistance // Український опір".

Указом президента також встановити, що розмір премії цього року — 429 тисяч гривень кожна.

У 2024 році розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка складає 429 тис грн.

Нагадаємо, Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2024 року ще 6 лютого. Тоді ж стало відомо, що цьогоріч Шевченківську премію не вручатимуть у категоріях "Кіно" і "Літературо- та мистецтвознавство".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?