Посол Франції покинув територію Білорусі на вимогу Мінська
Категорія
Світ
Дата публікації

Посол Франції покинув територію Білорусі на вимогу Мінська

Посол Франції покинув територію Білорусі на вимогу Мінська
Джерело:  online.ua

Після запиту білоруського МЗС, послу Франції в Білорусі нічого не залишалося, як збирати валізи. Ніколя де Буйан де Лакост фактично покинув країну в неділю, 17 жовтня, після ультиматуму Мінська. Як повідомляють білоруські ЗМІ, посол був висланий за те, що так і не вручив вірчі грамоти президенту Олександру Лукашенку.

Джерело: Le Monde

«Посол Ніколя де Лакост покинув Білорусь сьогодні», - сказала представник посольства. Вона не пояснила причину, по якій білоруське МЗС зажадало його від'їзду.

Посольство Франції в Білорусі у повідомленні на своєму веб-сайті повідомило, що дипломат вручив 8 грудня 2020 року «образну копію своїх вірчих грамот» міністру закордонних справ Володимиру Макею.

"Білоруське МЗС зажадало, щоб посол поїхав до 18 жовтня", - сказав прес-секретар. «Він попрощався зі співробітниками посольства і відправив білоруському народу відеозвернення, яке завтра (в понеділок) з'явиться на сайті посольства», - додали в посольстві.

Париж відмовляється визнати перемогу Лукашенка, це вже шостий термін на посаді

Франція, як і інші країни Європейського Союзу (ЄС), не визнала результати президентських виборів в серпні, які надали Лукашенку шостий термін і викликали протягом декількох місяців масові і безпрецедентні демонстрації в цій колишній радянській республіці, що є союзником путінської Росії. ЄС і США ввели серію санкцій проти білоруського режиму після розгону противників Лукашенка.

Але 67-річний лідер, який обвинувачує західні уряди в розпалюванні протестів в надії спровокувати революцію, чинить опір санкціям за підтримки і на кредитах Москви.

Білорусь нещодавно розірвала відносини з іншими західними партнерами. У березні Мінськ вислав всіх співробітників латвійського посольства, включаючи посла, тому що латвійська влада використовували прапор білоруської опозиції в матчі чемпіонату з хокею. У серпні уряд Білорусі відкликав свою згоду на призначення посла США Джулі Фішер, яка в грудні була затверджена в якості першого посла США в колишній радянській республіці з 2008 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?