Посол РФ прокоментував ймовірність касації у справі про “скіфське золото”
Категорія
Культура
Дата публікації

Посол РФ прокоментував ймовірність касації у справі про “скіфське золото”

Посол РФ прокоментував ймовірність касації у справі про “скіфське золото”
Джерело:  online.ua

З метою уникнення повернення Україні "скіфського золота", до якого нещодавно зобов’язав суд Нідерландів, Росія може подати касацію. На можливість звернутися до Верховного суду Нідерландів, поки скарби не передали українській стороні, розраховує російський посол в цій країні Олександр Шульгін.

Джерело: РІА Новини

"...Експонати звідси, з Голландії, нікуди не йдуть, вони досі тут залишаються, у нас є ще можливість звернутися до касаційного суду, яким є Верховний суд Голландії", – сказав він.

Нагадаємо, згідно з рішенням Апеляційного суду Амстердама від 26 жовтня, експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі", відомі як "скіфське золото", потрібно повернути Україні. Рішення справді ще можна оскаржити в нідерландському Верховному суді.

Анексія Криму і початок проблем з поверненням "скіфського золота"

Після анексії Криму Російською Федерацією, нідерландська сторона не стала повертати експонати кримським музеям. Під час прийняття рішення спирались на норми конвенції ЮНЕСКО, в якій зазначають, що художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

Нагадаємо, експонати були надані Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" і Бахчисарайським історико-культурним заповідником. Колекцію з 565 музейних предметів називають "скіфським золотом".

Після ретельного аналізу ситуації, український уряд ухвалив рішення про передання усіх такого роду експонатів у розпорядження Міністерства культури. Мінкульт, своєю чергою, заочно вилучив їх у кримських музеїв та передав на зберігання до київського музею історії України.

В чому унікальність колекції “скіфського золота”

Колекція акумулює в собі об’єкти різних етносів та державних утворень на території Криму протягом багатьох століть. Хронологічні рамки виставки охоплені античною добою по епоху середньовіччя. Колекція містить експонати, виявлені під час досліджень на території Неаполя Скіфського.

“Скіфське золото” творить комплекс трьох історично-етнічних культур Криму — культури скіфів, готів, сарматів. В колекції є бронзові та срібні прикраси кінської зброї сарматів, ліпні посуди-вододіли IV століття тощо. Вона містить також експонати, що знайдені в Усть-Альмінському некрополі, могильнику Сувлу-Кая.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?