Україна здобула гучну перемогу в суді у справі окупованого Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна здобула гучну перемогу в суді у справі окупованого Криму

Україна здобула гучну перемогу в суді у справі окупованого Криму
Джерело:  online.ua

Колекцію «скіфського золота», щодо якої вже восьмий рік точаться судові баталії з Росією, передадуть Державному історичному музею в Києві "до стабілізації ситуації в Криму". Рішення повернути експонати виставки «Золотий острів у Чорному морі» на територію суверенної держави Україна оголосив Апеляційний суд Амстердама на сьогоднішньому засіданні. Це при тому, що вирішальне засідання у цій справі відбулось ще в квітні і воно також було на користь України.

Джерело: Укрінформ, Reuters

"Музей Алларда Пірсона (APM) має передати так звані кримські скарби державі Україна", - йдеться у вердикті.

Судова справа стосується понад пів тисячі предметів з музейного фонду України, які, зважаючи на невизначеність ситуації, знаходяться території Королівства Нідерландів. Експерти оцінюють вартість археологічних знахідок у 10 мільйонів євро.

Бюрократична за своєю суттю тяганина між музеями обох країн перетворилася на політичну баталію. Боротьба триває як на нішевому рівні музеїв, так і на владному, з залученням найвищих державних посадовців України та Росії.

"Хоча експонати музею походять із Криму і в цьому сенсі також можуть розглядатися як спадщина Криму, вони є частиною культурної спадщини України", - зазначають у повідомленні суду.

Нагадаємо, на засідання апеляційного суду українська сторона апелювала до того, аби передачею культурної спадщини України державі-агресору не допустити порушення фундаментальних принципів Конвенції ЮНЕСКО 1970 року. Документ залишається одним з ключових правових інструментів боротьби з розкраданням та незаконним обігом культурних цінностей.

Чи остаточне рішення про “скіфське золото” Криму

Варто, однак, додати що чотири кримських музеї - Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник "Херсонес Таврійський" – все ще можуть звернутися до Верховного суду Гааги у Нідерландах, щоб оскаржити рішення суду.

Скіфський меч IV ст. до н. е. (фото — wikipedia.org)

Анексія Криму і початок історії зі “скіфським золотом”

На початку лютого 2014-го, згідно з підписаним контрактом, експонати перевезли в Амстердам, в музей Алларда Пірсона, де їх мали демонструвати до кінця серпня. Тут виставка пережила зміну влади в Україні, а потім і не визнану ані Україною, ані Нідерландами анексію Росією Криму - місця, звідки походила левова частка експонатів і куди за замовчуванням їх мали повернути..

Незабаром, розуміючи ситуацію, що склалася, український уряд ухвалив рішення передати усі такі експонати безпосередньо у розпорядження міністерства культури. Мінкульт, своєю чергою, заочно вилучив ці експонати у кримських музеїв та передав їх на зберігання до київського музею історії України.

Читайте також:

  • Франція та Німеччина були проти залучення США до нормандського формату — Лавров.

  • Київ оцінив ймовірність проведення нормандської зустрічі глав МЗС.

  • У Путіна влаштували скандал генсеку НАТО через Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?