Постачання американської зброї по ленд-лізу в Україну досі не почалося — Politico
Категорія
Україна
Дата публікації

Постачання американської зброї по ленд-лізу в Україну досі не почалося — Politico

Постачання американської зброї по ленд-лізу в Україну досі не почалося — Politico
Джерело:  online.ua

Майже рік тому президент США Джо Байден підписав документ, який передбачає ленд-ліз для України. Однак досі ця програма не запрацювала.

Джерело: Politico

Чому США не розпочали постачання Україні за програмою ленд-лізу

Адміністрація президент США Джозефа Байдена ще не скористалася програмою ленд-ліз для відправки озброєння Україні, оскільки раніше виділена Конгресом сума для підтримки України ще не витрачена.

Наразі цей варіант не використовується через наявність двопартійної підтримки Києва, а також виділення коштів Конгресом.

Ми приділяємо першочергову увагу допомозі в галузі безпеки, за яку їм (Україні – ред.) не доведеться нам платити, – сказав на умовах анонімності високопосадовець адміністрації президента США.

За його словами, США готові використати ленд-ліз у майбутньому. Але зараз основна увага приділяється поставкам у рамках повноважень.

Іншою причиною утримувати постачання через ленд-ліз може бути те, що зараз є двопартійна підтримка надсилання зброї в Україну. Якщо опір республіканців зросте або народні настрої обернуться проти підтримки України, тоді буде сенс використовувати ленд-ліз, щоб обійти законодавчі зусилля щодо блокування майбутніх поставок зброї, сказав помічник Демократичної партії в Конгресі на умовах анонімності.

Яким би не було обґрунтування, деяких законодавців не влаштовує те, що опція ленд-лізу залишається невикористаною.

Що відомо про ленд-ліз для України

Законопроєкт про ленд-ліз для України був підготовлений у Сенаті США ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – у січні 2022 року.

Зареєстрував його сенатор-республіканець Джон Корнін, співавторами законопроєкту стали республіканець Роджер Вікер, демократи Бенджамін Кардін та Джин Шахін. Пізніше до розробки документ приєдналися ще 13 республіканців, чотири демократи та один незалежний сенатор.

Цей законопроєкт гарантує, що бюрократичні перешкоди не завадять адміністрації діяти швидко, щоб надати Україні інструменти, необхідні для захисту цивільного населення, якщо Путін вирішить вторгнутися. Кремль дорого заплатить за ескалацію цієї кризи, а США підкріплять справою свої обіцянки допомогти Україні захиститися, – заявив сенатор Шахін, представляючи законопроєкт.

Тобто законопроєкт має усунути бюрократичні перешкоди на шляху постачання військової допомоги Україні. Він надає президенту США розширені повноваження щодо укладання угоди з урядом України щодо постачання озброєння для захисту від російської агресії.

Відповідальність за постачання лежатиме безпосередньо на Джо Байдені. Тобто Україна запитує зброю, а Байден прийматиме рішення про її передачу, не проходячи всі бюрократичні етапи узгодження. Опція відмовити у запиті, звичайно, теж є.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?