Потоплення крейсера "Москва". Ексчлен екіпажу розкрив нові подробиці знищення флагмана РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Потоплення крейсера "Москва". Ексчлен екіпажу розкрив нові подробиці знищення флагмана РФ

Потоплення крейсера "Москва". Ексчлен екіпажу розкрив нові подробиці знищення флагмана РФ
Джерело:  online.ua

Знищення російського крейсера "Москва" стало однією із найзнаковіших подій російсько-української війни. Однак детальної інформації про останні хвилини флагмана вкрай мало, адже влада РФ старанно її приховує й не визнає, що саме українським силам вдалося опустити на дно найбільший бойовий корабель Чорноморського флоту РФ. Попри намагання Кремля приховати правду, колишній член екіпажа крейсера "Москва" вирішив розповісти подробиці знищення флагмана у анонімному блозі.

Джерело:  блог-платформа

Як відбувалося знищення крейсера "Москва" — розповідь ексчлена екіпажу

За словами Олександра, початок війни він зустрів у морі, безпосередньо на крейсері "Москва".

Чоловік запевняє, що для нього та всіх його колег це мав бути звичайний вихід на патрулювання нафтових вишок біля о. Зміїний.

Однак, прокинувшись вранці 24 лютого, нам повідомили про початок "спеціальної військової операції". Багато з нас у той ранок й уявити не могли, що Росія почне справжню війну. Мої думки були лише про те, що зараз відбувається в Україні – країні, де живуть мої родичі. Тоді ми ще не знали про завдання ракетних ударів і думали, що все відбувається в рамках Донецької та Луганської областей України. Через деякий час «Москва» підійшла до острова Зміїний, а ЗКК по ВПР капітан 2 рангу Вакула взяв до рук рацію і розпочав свою ганебну промову, у відповідь на яку він був посланий разом із кораблем українським прикордонником, — розповідає Олександр.

Уже в квітні крейсер вийшов у море в район Одеси для патрулювання акваторії.

За словами ексчлена екіпажу, 14 квітня 2022 року, після обіду половина особового складу відпочивала у кубриках, а інша була на вахті. Неочікувано для всіх прогриміли два гучні вибухи і згасло світло.

Почалася паніка, по трансляції не було команд або тривоги хвилин десять, а потім старший помічник командира капітан 2 рангу Гудков оголосив про збір особового складу в їдальні корабля, призначення аварійних груп і початок боротьби за живучість. Навколо була темрява і дим. Як виявилося, перша ракета потрапила між камбузом і їдальнею, а друга між постом ЗРК «Оса-МА» і торпедним апаратом, до речі, досі не ясно чому той не здетонував, — згадує Олександр.

За його словами, внаслідок удару з боку України у борту з'явилася пробоїна.

У цій всій метушні екіпаж корабля не знав, що робити, оскільки командира судна поряд з ними не було.

Лише згодом росіяни нарешті отримали команду: контрактникам і мічманам скидати рятувальні плоти з верхніх ярусів, а офіцерам і мічманам, що залишилися, евакуювати строковиків на корму корабля, щоб потім їх перевезти на фрегат "Адмірал Ессен".

Загалом боротьба за життя тривала до 20:00 і припинилася через те, що вогонь перекинувся на командирський місток та ракетні комплекси «Вулкан». На той час командир дивізії був на борту крейсера і наказав закінчити боротьбу за живучість та евакуюватись, — додає Олександр.

Він також зазначає, що під час потоплення "Москви" загинуло щонайменше 30 членів екіпажу, хоча влада РФ підтвердила смерть лише однієї людини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?