Повітряні сили ЗСУ пояснили причини "тривожного" дня в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Повітряні сили ЗСУ пояснили причини "тривожного" дня в Україні

Повітряні сили ЗСУ пояснили причини "тривожного" дня в Україні
Джерело:  online.ua

14 березня 2023 року став одним із найбільш "тривожних" днів з початку війни. В Україні кілька разів лунав сигнал повітряної тривоги, що охопила кілька регіонів країни.
Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Повітряні сили ЗСУ пояснили причини

Військові ЗСУ заявили, що оголошення масштабної повітряної тривоги в Україні 14 березня було викликане активністю тактичної авіації Росії, яка загрожувала застосування оперативно-тактичних ракетних комплексів наземного базування та польотів ворожих МіГ-31К.

Близько 10:00 у районах Півдня, Півночі та Сходу України відбулася масштабна повітряна тривога через активність тактичної авіації. Російські Су-24 випустили 4 протирадіолокаційні ракети Х-31П у напрямку узбережжя, які були перехоплені ППО Одещини. Проте уламки однієї із ракет пошкодили цивільну інфраструктуру. Українські військові пов'язують таку активність із загрозою застосування оперативно-тактичних ракетних комплексів наземного базування та польотами ворожих МіГ-31К.

О 10:27 на Сході України було оголошено повітряну тривогу через можливу загрозу застосування оперативно-тактичних ракетних комплексів наземного базування.

О 15:26 відбулося оголошення масштабної повітряної тривоги через загрозу застосування балістичних ракет.

Тривоги о 13:00, 14:30 та 16:30 оголошувалися через зліт винищувача МіГ-31К, який є носієм аеробалістичних ракет "Кинжал" з авіабази "Саваслейка". Ці тривоги були тривалими. У повітряних силах припустили, що швидше за все це тренувальні польоти.

Чому небезпечний зліт МіГ-32К

Щоразу, коли злітає російське МіГ-31К, оголошується всеукраїнська тривога. Цей винищувач може бути носієм балістичної ракети Х-47м2 "Кинжал", яка здатна вражати цілі на відстані до 2000 кілометрів.

Найвища швидкість ракети "Кинжал" досягає 10 махів, що приблизно дорівнює 12 000 кілометрів на годину. Однак ці ракети можуть бути небезпечними через свою здатність маневрувати під час польоту, що робить їх важкими для перехоплення. Крім того, після запуску "Кинжал" досягає стратосфери і потім летить на великій швидкості, знижуючись до землі, що ускладнює їх виявлення та перехоплення засобами ППО.

Простежити момент запуску "Кинджала" у Повітряних сил поки що немає технічної можливості.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?