Представник Швеції підтвердив проведення саміту Україна-ЄС у Києві
Категорія
Україна
Дата публікації

Представник Швеції підтвердив проведення саміту Україна-ЄС у Києві

Представник Швеції підтвердив проведення саміту Україна-ЄС у Києві
Джерело:  online.ua

За словами постпреда Швеції при ЄС Ларса Даніельссона, саміт Україна-ЄС пройде у Києві вже 3 лютого.

Джерело:   DW

Що відомо про саміт Україна-ЄС 

За словами представника Швеції в ЄС, його країна прийняла головування у Раді ЄС та приділятиме питанню злочинної агресії РФ проти України абсолютний пріоритет над всіми іншими питаннями.

Стокгольм має намір сприяти "сильному бажанню" Києва наблизитися до членства в ЄС.

За його словами, Євросоюз вже зробив багато для підтримки України, "проте треба робити більше, щоб процес підтримки - гуманітарної, фінансової, військової - не припинявся".

Дипломат також повідомив, що Швеція займатиметься пошуком можливості для притягнення до відповідальності тих, хто здійснив воєнні злочини в Україні, і для використання заморожених російських активів для відбудови української інфраструктури та економіки.

Плани Кремля щодо припинення підтримки України з боку Заходу провалились 

За інформацією аналітиків у матеріалі видання  The New York Times, прагнення злочинного кремлівського керівництва проштовхнути вигідну для себе деескалацію бойових дій в Україні із оголошенням 36-годинного так званого "перемир'я" на різдвяні свята провалились.

Як в Україні, так і на Заході, спробу Кремля визнали цинічною спробою виграти час для поповнення запасів російських сил.

За словами аналітиків, такі пропозиції, зазвичай, надходять тоді, коли пауза принесе найбільшу користь позиції Росії на полі бою, а не тоді, коли вони можуть сприяти мирним переговорам чи допомогти цивільному населенню.

Пропозиція Путіна про припинення вогню, яку порушили самі ж російські військові, імовірно, задумувалася також як елемент пропаганди для своїх громадян.

У матеріалі видання наголошується, що практика використання припинення вогню чи мирних переговорів як пропаганди чи як прикриття для короткострокової тактичної переваги була відома й до Путіна.

Поки країни ведуть війну, лідери розподіляють дипломатичні зусилля так, щоб вони доповнювали зусилля на полі бою. Утім це не означає, що Москва ніколи не збирається серйозно вступати в дипломатичні переговори.

Тим не менш, неодноразові, хоча й рідко підтверджувані, заяви Путіна про примирення відображають вимір цієї війни: надії глави Кремля зламати підтримку України Заходом, яка зіграла важливу роль у стримуванні вторгнення.

Лідери України розглядають поглиблення фінансової та військової підтримки Заходу як фронт, практично такий же важливий, як і будь-який інший на полі бою. Ця підтримка запобігла українському економічному колапсу, забезпечувала українські сили озброєнням, і допомогла зупинити колись стрімке просування Росії.

Водночас західні економічні санкції проти Росії обмежують її здатність вести війну та послаблюють позиції Путіна всередині країни.

Іншими словами, підтримка Заходу допомогла перетворити те, що Путін планував як швидку перемогу Росії, на дорогий і непевний крок. Тож він шукає будь-яку можливість зламати цю підтримку. Це включає жести в бік дипломатії, які спрямовані, принаймні частково, на те, щоб викликати розбіжності між країнами Заходу та в їхній внутрішній політиці щодо війни, - йдеться у матеріалі видання.

Москва намагалася зобразити українських лідерів як перешкоду миру, сподіваючись, що деякі європейські лідери чи опозиційні партії зрештою погодяться з цим і зменшать свою підтримку військових зусиль України або тиснутимуть на Київ, щоб той погодився на припинення вогню і мирні переговори. А на тлі того, що російські війська все ще утримують значні території України, мирні переговори зараз сприяли б зміцненню позицій Москви.

Але поки що західні держави були загалом єдиними у підтримці України у війні та навіть розширили цю підтримку більше, ніж очікували багато аналітиків.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?