Премія "Золота дзиґа" обрала найкращий документальний фільм
Категорія
Культура
Дата публікації

Премія "Золота дзиґа" обрала найкращий документальний фільм

Премія "Золота дзиґа" обрала найкращий документальний фільм
Джерело:  online.ua

Українська національна кінопремія "Золота дзиґа" продовжує оголошувати переможців. У номінації "Найкращий документальний фільм" VI Кінопремії перемогла стрічка "Цей дощ ніколи не скінчиться".

Джерело: Українська Кіноакадемія

Премія "Золота дзиґа" обрала найкращий документальний фільм

Перемогу в номінації "Найкращий документальний фільм" VI Кінопремії "Золота дзиґа" здобули продюсер Максим Наконечний та режисерка Аліна Горлова за "Цей дощ ніколи не скінчиться". Іншими номінантами на премію були "Зошит війни" й "Терикони".

Світова прем'єра картини-переможця "Цей дощ ніколи не скінчиться" відбулася в Амстердамі 2020, у вересні 2022 "Цей дощ..." вийшов в широкий прокат в Україні.

"Війна – цар всього і батько усього". – Геракліт. Ця цитата давньогрецького філософа дуже вдало описує наш фільм. Від його робіт мало що вціліло, але достеменно відомо, що він вивчав дуальність світу. Дуальність як принцип часто проявляється на війні. Кажуть, що там є лише чорне та біле, і наша естетика дає зайву можливість порефлексувати над цим", – написали про фільм на офіційній сторінці.

Фільм розповідає про 20-річного Андрія Сулеймана, який свого часу переїхав із охопленою війною Сирії в Україну. Згодом герой картини стає свідком початку війни на Донбасі, долучається до волонтерів Червоного Хреста. Після смерті батька Андрій вирішує поховати його тіло в Сирії.

До слова, картина "Цей дощ ніколи не скінчиться" отримала міжнародні нагороди:

  • "За найкращий повнометражний фільм" на Festival dei Popoli у Флоренції, Італія (2020);

  • стала "Найкращим повнометражним фільмом" у секції First Appearance Міжнародного фестивалю документального кіно в Амстердамі (IDFA), Нідерланди (2020);

  • отримала "Золоту лілію" за найкращий фільм на goEast Film Festival у Вісбадені, Німеччина (2021);

  • стала найкращим документальним фільмом на Міжнародному кінофестивалі у місті Корк, Ірландія (2021).

Фільм Фотофобія отримав приз кінофестивалю у Венеції

Художня стрічка "Фотофобія" отримала приз Europa Cinemas Label Award на Міжнародному Венеціанському кінофестивалі.

Сюжет стрічки розгортається на тлі перших днів повномасштабного вторгнення, у центрі — історія підлітків, які ховаються від обстрілів на станціях харківського метро. Головному герою 12-річному Микиті не дозволяють виходити на вулицю, він вишукує шляхи у підземці, знайомиться із 11-річною Вікою та разом із нею піднімається на поверхню, щоб побачити світло та відчути сонце.

Режисерами фільму є Іван Остроховський та Павол Пекарчик.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?