Президент Азербайджану Алієв впʼяте переміг на президентських виборах
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Азербайджану Алієв впʼяте переміг на президентських виборах

Ільхам Алієв
Джерело:  Азертадж

Чинний президент Азербайджану Ільхам Алієв переміг на дострокових президентських виборах, які відбулися 7 лютого. Він перебуває при владі з 2003 року.

Вибори в Азербайджані

Станом на вечір 7 лютого, голова Центральної виборчої комісії Мазахір Панахов оголосив результати даних, отриманих із 54,47% виборчих дільниць.

За отриманими ЦВК даними з 3561 із 6537 виборчої дільниці (54,47 відсотка), Ільхам Алієв на даний момент набрав 92,1 відсотка голосів.

На пост президента Азербайджану претендують 7 кандидатів. Вони програють Алієву з великим відривом:

  • Орудж Захід Магеррам — 2,2%;

  • Мустафа Фазіль Газанфар — 1,99%

  • Гасангуліїв Гудрат Музаффар — 1,78%;

  • Нуруллаєв Разі Гуламалі — 0,79%;

  • Мусаєв Ельшад Набі — 0,66%;

  • Алієв Фуад Агасі оглу — 0,48%.

За виборчим процесом спостерігали 790 міжнародних спостерігачів, які представляють 72 міжнародні організації та 89 країн. Вибори висвітлюють 216 представників 109 міжнародних медіаструктур.

Спостерігачі розкритикували вибори як невільні й несправедливі на тлі придушення незалежних ЗМІ і відсутності реальної опозиції.

Президенство Алієва

Востаннє вибори президента Азербайджану проводили 11 квітня 2018 року, замість 17 жовтня. Вони також були позачерговими. Перемогу на виборах здобув Алієв з 86,53% голосів.

Як пише Радіо Свобода, президентські вибори в Азербайджані мали відбутися не раніше 2025 року, але Алієв оголосив про проведення дострокового голосування — після повернення Баку контролю над Нагірним Карабахом.

Також голосування збігається з 20-ою річницею правління Алієва, який перебуває на посаді президента з 2003 року, коли він замінив свого батька Гейдара Алієва, який був президентом у 1993-2003 роках.

Опозиційні партії Азербайджану бойкотували перегони. Суперниками Алієва на цьогорічних виборах були провладні політики, які хвалять його за відновлення територіальної цілісності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?