Президент Чехії спрогнозував терміни вступу України до НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Чехії спрогнозував терміни вступу України до НАТО

Петр Павел
Джерело:  TIME

Президент Чехії Петр Павел зазначив, що в осяжному майбутньому Україна навряд чи отримає членство в НАТО. 

Головні тези:

  • Швидкий вступ України до НАТО непрогнозований через складні завдання з відновлення територіальної цілісності.
  • Зустріч лідерів НАТО у Вашингтоні дасть можливість українцям наблизити шлях до членства, але не передбачає великого прориву.
  • Президент Чехії підкреслює важливість називати тимчасово окуповані території та визначає межі впливу Росії у майбутньому.
  • Українці можуть бути впевнені, що процес наближення до членства в НАТО є незворотнім, але вимагає часу та підтримки.
  • Очікувати швидкого вступу України до НАТО не варто, але важливо підтримувати та розвивати співпрацю для підтримки безпеки та стабільності у регіоні.

Чому Україні не слід очікувати на швидкий вступ до НАТО

Павел підкреслив, що наразі кінцевою метою є відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, включно з поверненням окупованого Росією Криму.

Але ми всі розуміємо, що це нелегке завдання. В осяжному майбутньому цього не станеться, - зазначає президент Чехії.

На його переконання, нинішня лінія фронту в Україні ймовірно залишиться практично незмінною протягом кількох наступних років.

Він порівняв це із кордонами, які розділяли Європу у роки холодної війни.

Ми ніколи не повинні визнавати, що ці території є частиною Росії. Ми завжди повинні називати їх тимчасово окупованими територіями. Але це не означає, що Україна або її прихильники в НАТО зможуть покласти край цій окупації найближчим часом, - пояснює Павел.

Він вважає, що росіянам вдалося перевести свою економіку на військові рейки.

Але є й певні межі. У них закінчаться всі резерви протягом року. І це поставить їх у надзвичайно скрутне становище, - підкреслив президент Чехії.

Чого Україні очікувати у питанні членства під час саміту НАТО у Вашингтоні

Журналісти видання зазначають, що зустріч лідерів НАТО цього тижня надасть ще одну можливість змінити цю ситуацію. Але і тут Павел не очікує великого прориву.

У Вашингтоні Україну не запросять стати членом Альянсу. Це розуміють усі. Але українців запевнять, що процес незворотній: є чіткий шлях до членства, - заявляє Павел.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?