Президентка Естонії в Генасамблеї ООН закликала не забувати про окупацію Криму та Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Президентка Естонії в Генасамблеї ООН закликала не забувати про окупацію Криму та Донбасу

Президентка Естонії в Генасамблеї ООН закликала не забувати про окупацію Криму та Донбасу
Джерело:  online.ua

Під час своєї промови в Генеральній асамблеї ООН президент Естонії Керсті Кальюлайд згадала про ситуацію на Донбасі та в Криму і закликала учасників заходу не забувати про війну в Україні. Кальюлайд також розкритикувала диктаторський режим Олександра Лукашенка в сусідній Білорусі, який, на її переконання, носить гібридний характер і загрожує демократичному ладу в регіоні, а також проводить міграційний тиск.

Джерело: пресслужба президента Естонії

“Багато країн все ще страждають від конфліктів, і цього року їх з'явилося ще більше. Війни тривають в багатьох країнах від України до Сирії. Авторитарні режими, такі як Білорусь, створили нові гібридні інструменти і використовують невинних людей для нападу на демократичні суспільства. Найбільш вразливі члени нашого суспільства - жінки, діти та підлітки - продовжують страждати найбільше” – йдеться у промові Керсті Кальюлайд.

Ось що вона сказала про ситуацію на Донбасі і в Криму і присутність цього питання на порядку денному Ради Безпеки ООН.

 "Ми не можемо забути окупований Кримський півострів та ситуацію на Сході України. Україна має нашу сильну і непохитну підтримку її суверенітету, територіальної цілісності та політики невизнання незаконної анексії Криму Росією. Безпека неподільна - безпека України також наша. Як обраний член Ради Безпеки ООН, ми продовжуємо тримати питання агресії Росії на Донбасі та незаконної анексії Криму на порядку денному Ради Безпеки ООН", - заявила Кальюлайд.

Терміни інтеграції України з Євросоюзом

Нагадаємо, наприкінці літа Кальюлайд оцінюючи можливі терміни інтеграції України з Євросоюзом сказала, що для цього може знадобитися 20 років. Президента додала, що сама схильна до позиції про необхідність розширення Євросоюзу, однак ця робота — надзвичайний обсяг часу.

“Я би хотіла, щоби Євросоюз був сміливішим у питанні розширення. Потрібне якесь рішення для Східних партнерів: чи ми пропонуємо їм повноцінне членство, чи створюємо новий формат для трьох держав, які мають амбіції”, — наголосила Кальюлайд.

Україна, Молдова та Грузія, як зазначила глава Естонії, створили асоційоване тріо для підтримки одна одної на євроінтеграційному шляху.

Позиція Єврокомісії 

Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс переконаний, що говорити про найближчий період від 3 до 5 років щодо євроінтеграції наразі неможливо.

Він порадив українській владі сконцентруватися на можливостях, які дає країні Угода про асоціацію. Але в той же час політик відзначив, що питання євроінтеграції України залишається на порядку денному.

Читайте також:

  • Туреччина прийняла важливе для України рішення щодо Криму.

  • РФ пригрозила Туреччині після рішення щодо Криму.

  • МЗС Туреччини назвало Кримську платформу початком процесу з деокупації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?