Президентка Молдови попередила про загрозу повалення конституційного ладу
Категорія
Світ
Дата публікації

Президентка Молдови попередила про загрозу повалення конституційного ладу

Президентка Молдови попередила про загрозу повалення конституційного ладу
Джерело:  online.ua

23 квітня лідерка Молдови Мая Санду вирішила екстрено скликати засідання Вищої ради безпеки через ситуацію довкола Конституційного суду. Цю інформацію офіційно підтвердив очільник адміністрації президента Молдови Андрей Спину.

Джерело: Фейсбук Андрея Спину

"Президент Республіки Молдова Мая Санду скликає засідання Вищої ради безпеки. Засідання ради відбудеться сьогодні, 23 квітня 2021 року, початок о 17.00. Тема, яку потрібно вирішити на засіданні, - ризик підриву конституційного ладу в Республіці Молдова. Конституцію треба відстоювати!" - наголосив чиновник.

Що відбувається в Молдові

Згідно з останніми даними, депутати під час засідання 23 квітня ухвалили проєкт постанови парламенту про узурпацію влади Конституційним судом "на користь політичних інтересів президента" Маї Санду.

Варто звернути увагу на те, що постанову підтримали представники Партії соціалістів (ПСРМ), лідером якої є колишній президент Ігор Додон, і Pentru Moldova (фракція "Шор" і ексдемократи).

"Після цього парламент Молдови проголосував за скасування указу про призначення Домніки Маноле суддею Конституційного суду, яка була призначена за квотою законодавчого органу і обіймала посаду глави КС.Новим суддею КС призначили Бориса Лупашка. Однак депутати не уточнили, чи призначають Лупашка замість Маноле. При цьому, в КС залишається вакантним місце одного судді, але призначати його повинна Вища рада магістратури", - йдеться в повідомленні.

Що важливо розуміти, Лупашко склав присягу в залі засідань парламенту через 15 хвилин після того, як парламент запропонував і проголосував за його призначення. Секретаріат парламенту встиг запросити лідерку країни Маю Санду на складення присяги, однак президентка не захотіла прийти.

КС підтримав лідерку Молдови щодо розпуску парламенту і постановив, що законодавчий орган дійсно потрібно розпустити як такий, що не може сформувати уряд.

Мая Санду намагається розпустити парламент вже декілька місяців, однак колишній президент Ігор Додон та його союзники намагаються завадити їй у цьому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?