Президентка Молдови розкрила деталі плану РФ з захоплення влади в країні
Категорія
Політика
Дата публікації

Президентка Молдови розкрила деталі плану РФ з захоплення влади в країні

Президентка Молдови розкрила деталі плану РФ з захоплення влади в країні
Джерело:  online.ua

Президентка Молдови Майя Санду розповіла про план РФ з захоплення влади в країні, який перехопила українська розвідка. РФ планує за допомогою протестів опозиції та із залученням людей з військовою підготовкою напасти на урядові будівлі та змінити владу в республіці.

Джерело: Newsmaker

Санду розповіла про плани РФ з повалення державного ладу в Молдові

Санду розповіла, що Росія не вперше має намір дестабілізувати ситуацію у Молдові. Такі спроби робилися восени 2022 року, але були безуспішними завдяки втручанню органів Молдови.

План [Росії] на майбутній період передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників, - сказала Санду.

За словами президентки, таким чином РФ хоче здійснити держпереворот у Молдові та змінити владу в Кишиневі й розраховує на деякі внутрішні сили, зокрема на проросійську партію «Шор».

Документи, отримані від наших українських партнерів, вказують на місця та логістичні аспекти організації цієї підривної діяльності. План також передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Наприклад, матеріали містять інструкції щодо правил в'їзду до Молдови для громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії, - сказала вона.

За словами Санду, ціль цих дій — «повалення конституційної та легітимної влади в Кишиневі на нелегітимну», проросійську, «щоб Росія змогла зупинити процес європейської інтеграції республіки та використати Молдову у війні проти України».

Зеленський заявив про перехоплення плану РФ з повалення влади в Молдові

9 лютого на засіданні Європейської ради у Брюсселі президент України Володимир Зеленський розповів, що поінформував Майю Санду про те, що українській розвідці «вдалося перехопити детальний російський план руйнування політичної ситуації у Молдові».

Його слова підтвердили у Службі інформації та безпеки Республіки Молдова, не повідомивши деталей.

В адміністрації Санду підтвердили слова президента та додали, що лідери двох країн постійно обмінюються думками щодо ситуації в регіоні.

Читайте більше про ситуацію в Молдові в нашому інтерв'ю з ексміністром оборони Молдови Віталієм Марінуцею та ексголовою розвідки Молдови Юрієм Брічагом:  Якби не Україна, вздовж Пруту їздили б російські танки — ексміністр оборони Молдови Віталій Марінуца

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?