Прийняв рішення за п'ять секунд: Іран нарешті зізнався, хто збив український літак
Категорія
Світ
Дата публікації

Прийняв рішення за п'ять секунд: Іран нарешті зізнався, хто збив український літак

Прийняв рішення за п'ять секунд: Іран нарешті зізнався, хто збив український літак
Джерело:  online.ua

Український літак збив оператор системи ППО, який самостійно прийняв рішення про удар за п'ять секунд. Він прийняв пасажирський літак МАУ за "ворожий об'єкт" і без узгодження запустив ракету в український Boeing 737, на борту якого летіло 176 осіб - вс вони загинули. Про це заявив командувач повітряно-космічними силами КВІР бригадний генерал Амір Алі Хаджизаде, який поклав повну відповідальність за трагедію на елітне військове формування Корпусу вартових ісламської революції, передає ONLINE.UA з посиланням на IRNA.

"Ми несемо повну відповідальність за це, і яке б рішення не ухвалила влада, ми підкоримося йому", - заявив Хаджизаде.

Іранський військовий зізнався, що "коли почув про катастрофу українського літака, то захотів померти, щоб не бути свідком цієї трагедії".

"Або спрацювала система перешкод, або мережа була зайнята, але оператор ППО не зміг зв'язатися з командуванням. У нього була можливість прийняти рішення протягом п'яти секунд. На жаль, він прийняв невірне рішення і запустив ракету по цілі", - виправдався іранський генерал.

Нагадаємо, вранці 11 січня Іран визнав, що збив український літак ракетою ППО. Іранська влада виправдалися за трагедію, назвавши її "людською помилкою". При цьому президент Ірану Хасан Рухані пообіцяв продовжити розслідування і покарати всіх винних у трагедії, в якій загинули 176 невинних людей. Також Рухані заявив про готовність виплатити компенсацію за збитий український лайнер.

На визнання Ірану відреагував президент України Володимир Зеленський. Він зажадав, щоб Іран повністю визнав провину за те, що збив ракетою український саолет МАУ в Тегерані, на борту якого загинули 176 осіб. У свою чергу глава СБУ Іван Баканов, зазначив, що СБУ в якості причини авіакатастрофи розглядала людський фактор. Він заявив, що визнання Ірану підтвердило пріоритетну версію СБУ. Президент МАУ Євген Дихне при цьому підкреслив, що "Міжнародні авіалінії України" ні на секунду не сумнівалися в тому, що український екіпаж і літак Boeing 737-800 не могли стати причиною авіакатастрофи, на чому раніше наполягав Іран.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українські фахівці продовжують пошук речових доказів, пов'язаних з авіакатастрофою українського літака Boeing 737 авіакомпанії МАУ в Тегерані. До Ірану вже направлені ДНК-зразки родичів загиблих і проходить робота над ідентифікацією тіл. Україна зробить все для розкриття всіх деталей трагедії та надасть підтримку сім'ям загиблих. З такою обіцянкою виступив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук після резонансного визнання Ірану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?