Прокуратура ідентифікувала двох окупантів РФ, які розстріляли письменника Вакуленка
Категорія
Україна
Дата публікації

Прокуратура ідентифікувала двох окупантів РФ, які розстріляли письменника Вакуленка

Офіс Генерального прокурора
Вакуленко

Слідчі встановили підозрюваних у справі про вбивство письменника та поета Володимира Вакуленка під час окупації Ізюмщини у 2022 році. Це бойовики самопроголошеної "ЛНР" з позивними "Лев" та "Удод".

Кого підозрюють у вбивстві Володимира Вакуленка

За даними прокуратури, Володимира Вакуленка вбили бойовики так званої "ЛНР", які воюють на боці РФ.

Обидва підозрюваних проходять військову службу у 4-ій роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву "ЛНР" 2-го армійського корпусу 8-ої загальновійськової армії Південного воєнного округу РФ та є уродженцями м. Луганськ. 33-річний є командиром цієї роти з позивним "Лев", інший — його підлеглий, кулеметник на прізвисько "Удод, — сказано у повідомленні.

Слідчі встановили, що під час окупації Ізюмщини "Лев" та "Удод" перебували у Капитолівці. Вони приходили до Володимира Вакуленка кілька разів. Вперше — 22 березня 2022 року з обшуком.

Після цього вони затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти відвезли їх до свого місця дислокації та намагались схилити письменника до співпраці "з новою владою". Отримавши відмову, вони змусили чоловіка зняти з себе одяг з метою виявлення на його тілі татуювань з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, російські загарбники відвезли назад письменника разом з його сином, — сказано у повідомленні.

"Лев" та "Удод" повернулися до будинку Вакуленка за два дні — 24 березня. Письменника затримали.

Вони забрали рюкзак Вакуленка з шевронами ЗСУ та "Азову", який чоловік носив із собою навіть під час окупації, відстоюючи власну проукраїнську позицію.

Після цього командир роти "Лев" наказав своєму побратиму-кулеметнику застрелити письменника.

"Удод" вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Володимир Вакуленко помер на місці. Його тіло з документами було знайдено вздовж дороги поблизу АЗС, розташованій на автошляху з Ізюмом у напрямку Капитолівки"

Вбивство Вакуленка

У листопаді минулого року стало відомо, що окупанти вбили під Харковом дитячого письменника Володимира Вакуленка. Це засвідчили фотодокази та результати ДНК-експертизи.

У березні 2022 року російські окупанти викрали письменника з його будинку в селі Капитолівка поблизу Ізюма. Батьки Вакуленка шукали сина понад пів року. Згодом вони дізналися, що Володимира викрали російські окупанти.

Після деокупації Ізюма було знайдено масове поховання і журнал місцевої ритуальної служби, в якому ім'я письменника було зазначено під номером 319. І хоча спочатку прокуратура Харківської області заперечувала наявність тіла письменника, розслідувачі знайшли фото того, хто був похований під цим номером.

На ньому були прострелені документи Вакуленка, а також татуювання на руці, схоже на те, що мав письменник. Наразі загибель письменника підтвердила ДНК-експертиза.

Володимира Вакуленка поховали у Харкові 6 грудня 2022 року.

Володимир Вакуленко - дитячий письменник, поет і лауреат численних літературних премій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?