Проросійського президента Болгарії переобрали на другий термін
Категорія
Політика
Дата публікації

Проросійського президента Болгарії переобрали на другий термін

Проросійського президента Болгарії переобрали на другий термін
Джерело:  online.ua

Румен Радев, який наразі є чинним президентом Болгарії, здобув перемогу на президентських виборах, які відбулися вчора, 21 листопада. Він вдруге очолить державу і відзначився тим, що під час дебатів публічно заявив, що вважає Крим територією Росії.

Джерело:  Radio Bulgaria

Основного конкурента Радева, Анастаса Герджикова підтримало вдвічі менше виборців. ЦВК Болгарії підтвердила перемогу після підрахунку 99% голосів. Судячи з результатів, Радеву віддали свої голоси 66,7 % виборців, це 1,5 мільойона громадян країни, в той час Герджикову 32%. Варіант "Я не підтримую нікого" набрав 1,48% голосів виборців. Таку ж підтримку засвідчили результати екзитполів Alpha Research та Gallup International.

Радев вважається проросійським кандидатом, одним з найбільш послідовних прихильників Кремля серед європейських чиновників. Так, під час президентських дебатів він заявляв, що Крим належить Росії, він також відомий прихильник не тільки політичного, але й економічного зближення країн. Нерідко висловлювався за діалог з Москвою, крім іншого – й щодо нарощування торговельних обмінів.

Радев визнав, що анексія Криму відбулася з порушенням норм міжнародного права

Не можна, однак оминути й те, що Радев все ж визнав, що анексія українського півострова відбулася з порушенням норм міжнародного права. В українському МЗС тоді наголосили на некоректності такого роду висловлювань, тож посол Болгарії Костадін Коджабашев запевнив, що країна і далі підтримує територіальну цілісність України, «проте фактично півострів зараз належить Росії».

Українські правозахисники звернулися до влади Болгарії із закликом «рішуче засудити» заяву президента Болгарії Румена Радева.

Герджиков напередодні заручився підтримкою проєвропейської консервативної партії ГЕРБ ("Громадяни за європейський розвиток Болгарії"), але свою поразку визнав.

Варто додати, що цьогоріч була доволі низька явка на виборчих дільницях — 28,9%. Минулого тижня, під час проведення першого туру виборів, вона біла дещо вищою - 34,3%.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?