Путін хоче обміняти кілера ФСБ на Навального та журналіста Гершковича — WSJ
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін хоче обміняти кілера ФСБ на Навального та журналіста Гершковича — WSJ

Путін хоче обміняти кілера ФСБ на Навального та журналіста Гершковича — WSJ
Джерело:  online.ua

Російський президент вимагає повернення таємного оперативника ФСБ, довічно засудженого у Німеччині. В обміні між РФ та США розглядаються репортер Wall Street Journal Еван Гершкович та Олексій Навальний.

Джерело: Wall Street Journal

Хто такий Вадим Красіков

У 2019 році російський кіллер Вадим Красіков на очах дітей і батьків у німецькому парку Тіргартен вистрілив у Земліхана Хангошвілі, колишнього польового командира чеченських повстанців.

Красікова засудили до довічного ув'язнення у 2021 році. Німецький суд постановив, що російська держава замовила вбивство.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що обвинувальний вирок був політично вмотивованим.

Красіков народився в Казахстані, служив у радянській армії під час війни в Афганістані. Пізніше він приєднався до елітних військових підрозділів Міністерства внутрішніх справ Росії та ФСБ.

За словами близьких до родини людей, дружина та дитина Красікова переїхали до окупованого Росією Криму після його арешту в 2019 році і зараз живуть під наглядом ФСБ.

Незадовго до 2021 року, як пише WSJ, Путін наказав своєму головному раднику з питань безпеки Миколі Патрушеву вивчити можливість обміну ув’язненими, щоб звільнити Красікова.

Можливий обмін між США та РФ

За словами західних посадовців, Путін зацікавлений в обміні лише Красікова. Це не вперше, коли він домагався повернення агентів, заарештованих під час інших таємних операцій за кордоном.

У 2004 році він подякував еміру Катару за повернення двох чоловіків, засуджених за підкладення вибухівки в авто лідера чеченських повстанців. Росія заперечує відповідальність за вбивство.

Офіційні особи в кількох країнах заявили про можливу багатосторонню угоду про обмін російських ув’язнених у західних країнах на громадян Заходу, які утримуються в Росії, а також ув’язнених дисидентів, таких як Олексій Навальний.

Офіційні особи сказали, що Красіков відіграє центральну роль у зусиллях США добитися звільнення людей, утримуваних Росією, включаючи, можливо, ветерана морської піхоти США Пола Велана та репортера Wall Street Journal Евана Гершковича, якого ФСБ затримала у березні за звинуваченням у шпигунстві.

Читайте також:

  • Путін особисто схвалив арешт американського журналіста Гершковича – Bloomberg

  • Російського опозиціонера Навального засудили до 19 років ув'язнення

  • США та РФ обміняли ув'язнену баскетболістку Грайнер на торговця зброєю Бута

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?